Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FeNoMen #1: Alexandra Dodd - Papoušek, hokejka a bikiny

Alexandra Dodd, kapitánka ženského hokejového týmu Canterbury Eagles, hrajícího hokejovou ligu Nového Jižního Wallesu v Austrálii, coby premiantka v mediálním projektu o různých a úspěšných ženách současného světa okolo nás.
Alex "Kitty" Dodd coby kapúitánka týmu Cantebury Eagles Womec ice hockey team

 

Jméno a příjmení: Alexandra Dodd

Přezdívka: Kitty

Datum / rok a místo narození: 6. března 1982, Manly - Sydney, Australia

Rodinný stav: svobodná

Výška a váha: 160 cm / 59kg

Vzdělání: absolventka Vyšší střední školy, 12 leté studium, Higher School Certificate NSW Australia

FeNoMen téma: hráčka ledního hokeje

Dosavadní sportovní kariéra: Warringah Bombers - 1994/95, Sydney Bears - 1998/99

Canterbury Eagles - 1996/97 - 2017/2018

reprezentační družstvo NSW - 1997/98/99/2017/2018

juniorský reprezentační tým Austrálie - 1997/98

Pozice v týmu: kapitánka týmu, útočník 

Číslo dresu: 11

Značka bruslí a hokejky: brusle Bauer Supreme S160, hokejky Bauer vAPOR X600

Individuální ocenění: 2017  Canterbury Eagles Womens team - nejužitečnější hráčka sezóny

Oblíbený tým: Sydney Ice Dogs v australské lize AIHL (Australia‘s National Men‘s league) a Pittsburg Penguins v NHL

Oblíbený hokejista: 68 - Jaromír Jágr český rodák s australským pasem, útočník týmu Sydney Bears Vladimír Rubeš

? web&links: http://www.cihc.org.au/ ; http://results.ihnsw.com.au/ ; https://www.instagram.com/alexandra_kitty_paws/ ; https://www.facebook.com/CIHC.org.au/

Alex coby kapitánka Eagles

Číslo jedenáct, dvě jedníčky vedle sebe, patří v numerologii mezi mistrovská, mocná a silná čísla. Ne každý dokáže potenciál tohoto čísla využít a dané předpoklady potvrdit. Pokud ovšem přeneseme jedenáctku na hokejové dresy, najdeme v historii persony, které ono “mistrovské” číslo dokázaly povýšit až pod střechy hokejových svatostánků nebo Síně slávy NHL. Kanaďan Bill Quackenbush se stal prvním obráncem s číslem 11, který získal ocenění Lady Bing Trophy pro nejslušnějšího hráče NHLv sezóně 1948/49, kterou odehrál v dresu Detroitu, aniž by dostal jediný menší trest. Dva kluby, jediné číslo - jedenáctka. Stručné vyjádření působení švédského forvarda Daniela Alfredssona v týmu Ottavy, kde strávil 17 sezon a stále drží několik, těžko překonaltelných klubových rekordů. Příjmení Sutter k NHL neodmyslitelně patří, tím spíš když byl jeho nositelem legendární forvard St. Louis. Brian Sutter byl nejstarším ze šesti bratrů, kteří se v prestižní soutěži objevili, a zanechal v ní nesmazatelnou stopu. Kanadský centr se dvěma jedničkami na dresu, Gilbert Perreault byl jedním z nejlepších bruslařů, kteří se kdy proháněli po hokejových kluzištích NHL v sedmdesátých letech. Marně by jste v kádru čerstvých držitelů Stanley Cupu hledali v současném kádru Washingtonu Capitals hráče s číslem 11 na dresu, ta na věky patří fenomenálnímu Miku Gartnerovi. Legenda kanadského hokeje Mark Messier oblékala během předlouhé kariéry dresy tří klubů a všude stejné číslo – jedenáctku. V Edmontonu a v New Yorku Rangers, kde strávil převážnou část svého času v NHL, už s ní nikdo jiný hrát nebude. Ostatně to je případ všech jmenovaných.

 

I můj host se po ledě prohání s dresem číslo 11. Pod drátěnou maskou hokejové helmy ovšem nenajdete muže, nýbrž ženu. Alexandra “Kitty” Dodd, kapitánka ženského hokejového týmu Canterbury Eagles, hrajícího ženskou hokejovou ligu Nového Jižního Wallesu v Austrálii, nejspíš nikdy nedosáhna glorioly výše uvedených mužských hokejových legend. Ovšem co musíte mladé, sympatické a sportovně založené ženě přiznat, je minimálně skutečnost, že v nicotném měřítku kvality ledního hokeje na druhé polokouli dosáhla významných sportovních úspěchů a rozhodně ji lze považovat za ukázkový příklad toho, že jakýkoliv sport na vysoké úrovni může dělat každý s dostatečnou vůlí k tréninku. Bez ohledu na geografickou, genderovou či jinou a nepodstatnou příslušnost. Ano, tahle dívka dokáže nejen zastat tradiční ženské práce nebo se na vás mile usmívat ve svůdné večerní toaletě. Stejně bravurně umí, drazí pánové a rádoby znalci sportu, zápěstím trefit “víko” z mezikruží nebo vystřihnout blafák do bekhendu.

po vítězném zápase

 

Hosté na večeři? Jaromír Jágr, Mario Lemieux a Wayne Gretzky

Jak se přihodí, že mladá a atraktivní dívka zvolí lední hokej za svůj sport?

Alex: Moje nejstarší sestra začala hrát hokej na našem místním kluzišti v Narrabeenu. No a já jsem chtěla být stejně dobrá jako ona. Zkusila jsem to a později poprosila, aby mě vzala do hokejové školy. No a tam to s hokejem začalo, na počátku 90. let.

 

Jak bys charakterizovala základní rozdíly mezi herním stylem hokeje mužů a žen?

Alex: V ženském hokeji pravidla zakazují hrát tělem, bez kontaktu. Ale hra takové momenty přináší, náhodně a výjimečně. Mužský hokej je vzrušující sledovat kvůli jeho rychlosti a tvrdým hitům, ženské pojetí je mnohem více založené na taktice a technice. Vítězství v zápase ženského hokeje nezískáte kontaktní hrou a tvrdostí.

 

Jaká je pozice ledního hokeje a sportu všeobecně v australské společnosti?

Alex: Australská kultura a společnost je na sportu založená. Sport je všeobecně populární aktivita a je pro všechny Australany velmi důležitý. Nicméně lední hokej je v Austrálii méně známým sportem.

 

Myslíš si, že se povědomí o hokeji a jeho popularita na nejmenším kontinentu stoupá?

Alex: Myslím, že průměrný Australan možná ani neví, že tu hokej hrajeme. Ale naše mužská národní hokejová liga AIHL získala během let určitě větší publicitu a popularitu, zvyšuje se i počet fanoušků a diváků na zápasech.

 

Sport je limitován převážně věkem nebo zdravím. Platí to i ve tvém sportovním životě?

Alex: Moje tělo je dnes již plné trvalých zranění a za to má mou zvláštní péči. Poslouchám své tělo. Pokud si žádá odpočinek, tak odpočívám a šetřím ho.

Co je tedy podle tebe potřeba k dlouhodobějšímu udržení potřebné výkonnosti?

Alex: Být a zůstat aktivní. Mít chuť leccos vydržet a překonat. Mít dobré tréninkové podmínky a dobrou zdravotní péči včetně regenerace. My máme k dispozici chiroptaktika a pokud se jedná o něco závažnějšího, tak i fyzioterapeuta.

 

Máš ráda jiné sporty a další aktivity?

Alex: Ano. Miluji moře. Plavání, surf, v oceánu mě najdeš každý den. Jelikož pocházím z plavecké rodiny, závodně jsem plavala do doby než jsem naplno začala věnovat hokeji. Dalo by se říct, že plavání mám v krvi.

 

Existuje něco co bys při letmém pohledu zpět udělala v minulosti jinak nebo lépe? Kam směřuješ svůj život v současnosti?

Alex: Po celou dobu žiji svůj život. nejlépe jak umím. Snažím se stíhat si plnit životní sny a být dobrý člověk. I dnes mám velkou touhu být lepší sportovec a proto věnuji tolik času tréninku a aktivnímu životu.

 

Kterou slavnou postavu hokejových dějin bys pozvala na večeři a jaký by byl důvod?

Alex: Může jich být více než jeden?

Ano, samozřejmě. Takže které slavné hokejisty bys ráda pohostila ve své domovině?

Alex: Bezpochyby by to museli být v tomto pořadí tři hráči, Jaromír Jagr, Mario Lemieux a Wayne Gretzky.

Proč právě tenhle trojlístek?

Alex: Jaromír a Mario byli vždy společně silou, se kterou bylo třeba vždy počítat, když hráli společně za Penguins. A pokud jde devadesát devítku Great One, Wayne byl prostě nejlepší a úžasný.

 

 

        

Papoušek, hokejka a bikiny i na pustý ostrov

V čem jsou přednosti, ale i zápory, tvého života v Austrálii?

Alex: Život v Austrálii je báječný. Příjemné počasí, úžasná příroda a zajímaví lidé. Pokud mám zmínit nějakou nevýhodu, potom je to zcela určitě nedostatek zimních stadionů a ledových ploch. Jejich dostupnost pro všechny. Leckdy musíte ujet velké vzdálenosti, aby jste se dostali na led.

 

Evidentně jsi doma spokojená, přesto. Kde jinde na světě bys sis uměla představit žít?

Alex: Dokážu si představit cestování kamkoliv a chci si na něj udělat více času. Ale nedokážu si vůbec připustit, že bych žila někde jinde než v Austrálii.

 

Kam mě pozveš a co mi ukážeš u tebe doma?

Alex: V mém městě je hodně dlouhý seznam zajímavých destinací. Začala bych tím, že bych tě odvezla do místa mého rodiště na Manly Beach. Manly nabízí moře, klid a pohodu, písečné pláže a sklaní bazény a možnost dělat spoustu příjemných věcí. Pokud už je té nádhery dost nebo by ses nudil a chtěl vidět více památek. za dvacet minut jízdy trajektem můžeme obdivovat úchvatný výhled na pláže a přístav Sydney Harbour, slavný Opera House, ocelový most Harbour Bridge nebo Royal Botanic Gardens.

 

Většina českých emigrantů do Austrálie přišla po druhé světové válce a v letech 1968-1969. Co ty osobně víš o České republice, resp.o Československu?

Alex: Velmi dlouho a bedlivě sleduji dění okolo Jaromíra Jágra, protože on je můj oblíbený hokejista. Osobně znám mnoho českých hokejistů, kteří působí v naší hokejové lize. Od nich vím, že je vaše země krásná, lidé jsou fajn, máte výborné pivo a hokejisty. Opravdu ráda bych Čechy co nejdříve navštívila, pokud bude vhodná příležitost.

 

Mám rád australské filmy, hudbu i knihy Nicka Cavea a určitě zmíním tvorbu nositele Nobelovy ceny za literaturu Patrika Whitea. Co současní australští umělci a ty?

Alex: Osobně mám velké uznání pro všechny formy umění. Máme bohatou a pestrou historii, čerpáme z domorodého umění Abordžinců. Shledávám v něm naprosto ohromující barvitost a začlenění do celé společnosti, proto ti jméno jediného oblíbeného umělce neřeknu.  

 

Je ve tvém životě obtížnější najít ideálního spoluhráče nebo partnera pro život?

Alex: Určitě životního partnera. Moje spoluhráčky jsou zlatíčka.

 

Kdybys musela vzít pouze tři věci na pustý ostrov, které to budou?

Alex: Jednoznačně svého papouška s broskvovou tvářičkou, který se jmenuje Mord, mojí hokejku a bikiny.

 

Muži a ženy jako noc a den

Biologický determinismus je základem pro teorie rasismu, kulturní determinismus by měl naopak zdůrazňovat univerzálnost dědičných základů kultury, které překračují všechny etnické rozdíly. Který z nic preferuješ ty a proč?

Alex: Věřím, že biologický a kulturní determinismus jsou neodmyslitelně spojeny a nemohou existovat jeden bez druhého. Obě teorie nebo jejich definice mají svá pro a proti. Já například zásadně nesouhlasím s myšlenkou v biologickém determinismu, podle které lidé nemají žádnou svobodnou vůli a žádnou kontrolu nad svým chováním a tudíž nejsou zodpovědní za své činy. S kulturním determinismem koexistuje názor, že srovnávání jedné kultury s druhou je obtížné, protože mohou být tak zásadně odlišné. Kulturní determinismus nemá ovšem žádný vědecký základ  a koncepce mohou být obecně poměrně morální

 

Souhlasíš s tvrzením, že ženy a muži jsou dva různé živočišné druhy s paralelními světy a občasným společným průnikem?

Alex: No, já nevěřím, že muži a ženy jsou jiné druhy. Jsem naopak přesvědčena, že muži a ženy jsou si mnohem podobnější, než je předkládáno a čemu by společnost obecně měla věřit.

Vnímáš tedy oba světy totožně, bez zjevných rozporů a disproporcí?

Alex: Domnívám se, že moje, i obecně naše vnímání toho, co je přirozené pro muže a ženy, je předurčeno společenskými a kulturními návyky a myšlenkami. Nicméně si myslím, že muži i ženy mají podobné požadavky, potřeby, touhy nebo emoce. Je to lidská povaha a přirozenost.

Takže mezi Marsem a Venuší nenajdeš ani jeden rozdíl?

Alex: To ano, mám pocit, že mezi pohlavími existují biologické rozdíly. Například muž a žena reagují zcela odlišně fyzicky i emocionálně na různé situace. Zatímco ženy se emocím nebrání, existují názory, že muž by naopak neměl emoce projevovat.

 

Říká se, že muž je hlava rodiny, nicméně žena je v drtivé většině případů tím krkem, který onou hlavou kroutí a otáčí tak, jak je zapotřebí. Tak jak to tedy je?

Alex: Domnívám se, že na světě existuje mnoho různých typů rodin a partnerského soužití. Včetně svobodných rodičů nebo párů stejného pohlaví. Časy se dramaticky změnily a muž a žena už nejsou jediným rodinným modelem. Věřím také, že pokud jste ve vztahu, měl by být založen na důvěře, čestnosti a rovnosti mezi vámi a vaším partnerem.

S tím souhlasím. Máš svou vlastní zkušenost?

Alex: Najdu analogii i v mé rodině. Můj otec je hlavou rodiny a moje máma byla vždy tím krkem. A funguje to. Moji rodiče jsou spolu 46 let a naše rodina drží pohromadě i přes vzdálenosti, které nás dělí, i přes skutečnost, že jsme všichni dospělí.

 

Neomatriarchát nebo feminismus - představují tyto termíny pro tebe společenský názor, životní styl či filozofii nebo něco jiného?

Alex: Domnívám se, že feminismus je momentálně přemožen různými ideami, které se vyhnuly z původních myšlenek. V současnosti je velmi populární být feministkou, nicméně jsem přesvědčena, že lidé nedokáží porozumět ideologii feminismu. Pokud se feminismus nevrátí k hlavní myšlence a podpoře rovnosti žen, bude nadále vnímán jako hnutí celebrit, s trendem nenávidět muže. Což neodpovídá osobním přesvědčením a názorům mnoha lidí, včetně žen.

 

Směřuje tedy společnost momentálně od patriarchátu směrem k vládě žen?

Alex: Neo matriarchie není úplným opakem patriarchie.  Těží z pouta matky a potomka a je považována za společnost, která je sice bez nadvlády, ale fungující s pokyny a kódy. Taková společenství existovala po celém světě. Existují důkazy, které řadí existenci matriarchátu někam do paleolitu. Kulturní vlivy a filozofie matriarchatních společností byly na některých místech neoprávněně ignorovány a vymýceny partriarchálním uspořádáním společnosti. I dnes převládá neochota uznat přínosy ženské struktury společnosti, založené na potřebě celé skupiny, nikoli na chtíči jednotlivce.

 

Alex "Kitty" Dodd

 

Jak vnímáš současnou genderovou nerovnost - nevyváženost a finanční disproporce ve svém pracovním i soukromém životě?

Alex: Bylo by snadné a laciné citovat statistiky o různých typech nerovnosti mezi ženami a muži. Nejedná se pouze o ženy, ale také o celou komunitu LGBTQIA. Otevřeně řeknu, že v Austrálii je genderová nerovnost stále patrná. Nejen na pracovišti, ale i ve sportu. I když je to stále realita, stále více lidí proti tomu vystupuje a vyžaduje rovnější podmínky a spravedlivější zacházení.

Můžeš uvést vlastní příklad. který podpoří tvůj názor?

Alex: Jako příklad mohu uvést situaci v našem sportu. Financování hokeje není stejné. Do propagace, PR a podpory mužského hokeje v Austrálii plyne mnoho financí, zatímco s dámským ledním hokejem zůstáváme v pozadí a  bojujeme o to, abychom mohli fungovat a někdo si nás všiml.

 

Žena odolná jako muž. Souboj pohlaví o dominanci a postavení v rodině a ve společnosti určené ekonomickým faktorem. Existuje skutečná příležitost k výměně rolí mezi mužem a ženou?

Alex: Ano, výměna rolí v rodině je zcela možná a ve skutečnosti běžně existuje po celém světě.

Měli by být muž a žena soupeři nebo partneři?

Alex: Partneři. Domnívám se, že partnerství je určitě cílem každého, kdo vstoupí do vztahu. Důležité je, aby se každý nesoustředil jen na sebe, aby reagovala bez nadměrného ega, předsudků nebo předjímání. A zůstal otevřený a přístupný.

 

Umíš si představit svůj život bez mužů?

Alex: Nevěřím, že by byl svět zcela bez mužů možný. Rozumím pokroku v oblasti vědy, jako jsou syntetické spermie, a pravděpodobně může nastat situace, že oplodnění už nebude vyžadovat obě pohlaví. Sama však věřím, že svět bez mužů by byl jednotvárný. Život bez rozmanitosti, vzrušení a protichůdných, náročných myšlenek  by mě nebavil. Muži a ženy jsou jako noc a den. Jeden bez druhého nemohou existovat..

 

Alex Dodd gallery

x x x   english version coming soon    x x x

Autor: Jan Raus | neděle 17.6.2018 12:11 | karma článku: 31,33 | přečteno: 3216x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2665x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

I'm not a 21st Century Digital Boy

Co způsobuje "inteligenční exploze ultra-inteligentních strojů" lidskému mozku a našim životům obecně? Je již dnes definován takový stroj, který sám o sobě daleko předčí všechny lidské intelektuální aktivity? Doufejme, že nikoliv

31.3.2019 v 14:15 | Karma: 23,75 | Přečteno: 5438x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

Když muž sám snídá a žena je v práci

Pokud se dnes, z jakéhokoliv důvodu, ocitnete kdekoliv, kde je na hromadě přehršel různých magazínů pro ženy, musíte, jako muž, konstatovat, že tolik zbytečně potištěného papíru nenajdete možná ani ve Sběrných surovinách.

5.6.2018 v 15:16 | Karma: 34,21 | Přečteno: 9853x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Kde domov můj? Zde domov můj...

Kde domov můj? V kraji znáš-li Bohu milém, duše útlé v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj

1.4.2018 v 12:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 8046x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Kecy, sex nebo poezie? Račte si vybrat!

Stín ignorance, pohlavního diformismu, verbálního primitivismu uniformního stáda, v uměle polarizovaném světě, se nenápadně vkrádá i tam, kde bychom jej nejspíš ještě nedávno ani nehledali. Kupříkladu v poezii, a to i ve Vogonské.

20.3.2018 v 22:22 | Karma: 33,48 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Muzikálové TICK, TICK ... BOOM! Jonathana Larsona

Tick,tick a BOOM? “Třicítka” klepe na rameno? Paranoia? Nuda? Svědomí? Zaprášená přání, co se nepovedla naplnit? V životě, který občas nedává očekávané, a naopak nečekaně odebírá chtěné? Hora ruit. Per aspera ad astra.

24.2.2018 v 12:00 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2318x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Fenomén Miloš Zeman

Miloš Zeman, podruhé zvolený prezidentem republiky, je bezesporu fenoménem české politiky. Co Miloš Zeman dal a vzal české společnosti? Rozděluje ji, nebo naopak spojuje? A je opravdu prezidentem všech občanů České republiky?

4.2.2018 v 14:00 | Karma: 18,66 | Přečteno: 917x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jan Raus

Ano, gratuluji vám všem, kteří jste volili Zemana

Po ukončeném klání se sluší říct: Sláva vítězům, čest poraženým. A k vítězství patří gratulace, že?

28.1.2018 v 9:30 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2826x | Diskuse| Politika

Jan Raus

25 let na vlnách rádia Bla - Bla plus

Leden jasný, roček krásný. Těžko říct, zda chápat pranostiku ve smyslu počasí nebo stavu našich myslí. Každoroční start roku, čas na letmé ohlédnutí. Dnes k počátkům devadesátých let, prostřednictvím Rádia Bla Bla Plus. On Air 93

17.1.2018 v 0:25 | Karma: 28,15 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Nika Nováková - S čistou radostí v dědečkových stopách

Během devadesátých let jí bylo plné jeviště. Ať v Divadle Archa s Jaroslavem Duškem, tak na jiných scénách. Dnes má její život trochu jiný směr i tempo, ale divadlo v jejím životě stále zůstává bytostnou záležitostí.

13.1.2018 v 13:13 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Rok 2018: Osm v Baccaratu nestačí

Bezbřehý optimismus, navlečený na všechna nejasná očekávání, nedočkavě přešlapuje na ostrém startu roku 2018. Ten osmičkou ve svém letopisu tradičně zakulatí historii tohoto národa a rozdá jeho budoucnost jako karty na Baccarat.

1.1.2018 v 13:13 | Karma: 30,67 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

Kudy ven z kruhového objezdu?

Punk byl vždy hnutím lidí, kteří se cítili ze společnosti vyřazeni anebo do ní patřit nechtěli. Byl a je to prostor, kde má každý možnost se vyjádřit. tvořit podle svého, bez ohledu na konvence a normy. No Future? Dovolte úsměv.

16.12.2017 v 20:20 | Karma: 34,30 | Přečteno: 3734x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Lenka Vaníčková - I nádraží je katedrála

Je Václav Hrabě autor, díky kterému si na obchodní akademii uvědomíte, že určitě nebudete účetní a půjdete studovat literaturu, abyste se o něm dozvěděli více? Možná ano, možná ne, v případě Lenky Vaníčkové tomu tak bylo.

6.12.2017 v 13:12 | Karma: 29,32 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Něco takového by nevymyslel ani sám Mrożek - Tego by nawet sam Mrożek nie wymyślił

Česko-polské vztahy prošly v posledních sto letech mnohdy bouřlivým vývojem. Nyní jsou poněkud v útlumu. Politická absurdita současné moci je ovšem tím, co naše národy minimálně spojuje..Říkám si: Ani Mrozek by tohle nevymyslel...

25.11.2017 v 12:12 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Markéta Vozková - Austrálie je zázračný kontinent

Práci i soukromí hodí Markéta Vozková na několik dnů za hlavu s razancí kriketového bowlera. Didgeridoo, maorská Haka v Lucerně i festivalový pelmel filmů od protinožců patří již tradičně v listopadu do jejího života.

14.11.2017 v 11:11 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Lucidní snění po trase Praha - Byron Bay

Aussie & Kiwi Film Fest no. 4 xxx každoročně vracející se bumerang, přinášející filmová poselství od protinožců aneb Austrálie a Nový Zéland na plátnech kin Lucerna a Ponrepo xxx 16. - 22. 11. 2017

13.11.2017 v 13:00 | Karma: 31,85 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic