Rok 2018: Osm v Baccaratu nestačí

1. 01. 2018 13:13:13
Bezbřehý optimismus, navlečený na všechna nejasná očekávání, nedočkavě přešlapuje na ostrém startu roku 2018. Ten osmičkou ve svém letopisu tradičně zakulatí historii tohoto národa a rozdá jeho budoucnost jako karty na Baccarat.

Osmička je evidentně pozoruhodné, celé číslo. Je třetí mocninou čísla dvě, protonovým číslem kyslíku i počtem planet naší sluneční soustavy. V tradiční hebrejštině symbolicky sloučené znaky vav (cesta) a zajin (pravda) představují její osmé písmeno chet, jako život. Křtitelnice v našich kostelích jsou osmiboké a i údajné Kristovo zmrtvýchvstání se odehrává prvního dne nového týdne, tedy v osmý den. Gautama Buddha našel osmidílnou stezku vykoupení a roztočil osmidílné kolo lásky. V historickém kontextu zemí českých je osmička ještě zajímavější. A ani letopočtem 2018 nejspíš nic neztratí na přitažlivosti.

Vestfálským mírem v roce 1648 zaniká de facto české království a stává se součástí habsburské monarchie. V roce 1848, který všeobecně otřásl Evropou, se v Praze na Žofíně koná Slovanský sjezd. A právě na základech práce Palackého a dalších obroditelů vzniká platforma okolo Masaryka, která v roce 1918, na základě Clevelandské, Pittsburské dohody a Martinské deklarace, umožňuje vznik samostatného Československa. Podle dohod se mělo jednat o personální unii s demokratickým zřízením, tedy samosprávními celky, s vlastní identitou, kulturou a jazykem. Ovšem od samého počátku tomu tak nebylo, což jasně ukázala další osmička v roce 1938. Po Mnichovské dohodě podstoupilo Československo své pohraničí Německu, Polsku a na území Slovenska hortyovskému Maďarsku. Po krátké slovenské autonomii vznikl Tisův Slovenský štát. I další dvě osmičky halí českou historii do černého. Tedy spíše do rudého. Letopočty 1948 a 1968 - osmičky, které se dlouho tvářily, v horizontální poloze, jako nekonečno. Svůj neurčitý konec, včetně historického kontextu, našly, ale měli bychom si je, jako národ, ještě dlouho pamatovat a připomínat. Bez bagatelizace a v plné verzi reality.

Jako Čechoslovák jsem se narodil, což potvrzuje můj rodný list. A dnes se jím necítím o nic méně, než v roce 1993. Čtvrtina století uběhla od chvíle, kdy se političtí šejdíři dohodli na rozdělení státního uskupení zvaného obecně Československo. K událostem se dnes leckde vyjádří buď ti samí pánové, jako tehdy a kdykoliv poté, nebo, ještě hůře, nýmandi, kteří ještě včera plnili normu brusiče a dnes blahosklonně promlouvají k národu. Tradičně bude chybět jen názor toho, o kterém pár let pouze hromadně spekuluje ve všech možných souvislostech. Včetně vlivu na rozpadu společného soustátí Čechů a Slováků. Zajímavou sondu pohledem současné mladé generace na rozdělení tehdejší federace nabídlo Rádio Wave a slovenské Rádio_FM ve společném vysílání 3. dubna loňského roku z brněnské vily Tugendhat, která je vlastně klíčovou nemovitostí rozpadu společného soustátí.

Ryze česká osma

Významné společenské změny začínají vždycky proměnou politiky. Tedy dle politologů. Jakákoliv výraznější změna se v téhle zemi, od její pětadvacetileté samostatnosti, v podstatě neudála. Jen drobné variace klausovsky-zemanovské alegorie na demokracii. Jako neuvěřitelná “Opoziční smlouva” z roku 1998. V roce. kdy jsme slavně vyhráli hokejové olympijské zlato jsme nechali demokracii prohrát kontumačně, bez nároku na odvetu. Optikou člověka patřícího do generace “Husákovo dětí”, je dnešní novoroční den možností, kdy si lze opětovně přiznat a připomenout (ne) opodstatněný pocit vlastního podílu na pozvolném a komplexním selhání společnosti při kontrole a regulaci polistopadového směřování na cestě k oné deklarované demokracii. Té cestě, po které nás, ve lžích, polopravdách a zkratkách do slepých uliček, vedli a vedou různě angažování političtí aktéři listopadu 1989. Ovšem spíš k novodobé autokracii.

Proměnu v karikaturu demokracie dnešních dnů podpořil i velmi nekonkrétní výsledek parlamentních voleb. Moc třímají monstra stvořená personami listopadu 89, která se vyšplhala do neočekávaných výšin díky fatálnímu selhání rádoby etablovaných politických subjektů. Včetně jejich pokračující absolutní arogancí moci nebo absencí sebereflexe k vlastním, leckdy naprosto neomluvitelným, “přehmatům a nedorozuměním”. Většina zůstane neobjasněna, pokud již nebyla potichu smetena pod stůl. Kusy z koláče demokracie, které dopadly na ubrus, na zem, ale na stole bylo opět čisto. Vlny populismu a radikalizace společnosti téměř vždy vynesly k moci falešné hráče. Bez noblesy i trumfů v rukávu. Cheatů, kteří ztratili čest i většinu svých žetonů. Ovšem od hracího stolu je neodtrhnete ani párem volů.

Dle numerologie je osmička nejmocnější ze všech čísel. Je to číslo peněz, ambicí, vůle, logického myšlení, obrazotvornosti a organizačních schopností. Značí zájem o hmotný svět, zaměření na získávání majetku, peněz, na úspěch a zisk. Symbolizuje i touhu po moci, slávě, vlivu a sexu. V negativní podobě se číslo osm může projevit ve formě útočnosti, tvrdosti, bezohlednosti, přílišné dominance, nesnášenlivosti, zneužíváním moci, náladovostí či velkým míněním o sobě. Současná hlava státu, s neskrývanou podporou ANO. rádoby moudře pokyvuje zpovzdálí. I ona má ve svém životě číslo osm v různých variantách. Narodila se 28.září, osm let vedla sociální demokracii za poslanecký plat, 8. března 2013 nastoupila do současné funkce. Předvolebních duelů se nezúčastní, pokud ano, hrát za sebe pošle samozvaného palatina a sekundanta. Zbytek, osmička různě silných vyzyvatelů v podhradí, bude ještě chvíli přesvědčovat sebe i druhé o vlastních pravdách, aby se nakonec vynořil jediný kandidát a reálný soupeř pro partii prezidenského Baccaratu. Uvidíme, zda půjde o nevadskou verzi Punto Banco, s přesně stanovenými a neměnnými pravidly, kdy výsledek závisí pouze na náhodě, nebo agentem 007 oblíbenou verzi Baccaratu, zvanou Chemin de Fer, kde hráči sázejí proti sobě.

Krupiéři již za pár dnů rozdají karty v prezidentské hře o trůn.Tuhle hru vyhraje ta strana, jejíž součet karet držených bude blíže hodnotě 9. Součet osm nepředstavuje špatný pár karet, ovšem pouze výsledný součet devět dává jistotu. Tradičně neovlivníme, jaký způsob hry politická reprezentace zvolí. Zbývá pouze vstoupit do loterie, kde jsou možné pouze tři typy sázek. Na bankéře - banco, na hráče - punto, nebo na remízu. Ale tahle sázka není výhodná ani v téhle hře. Tak si zkuste vsadit na vítěze, najděte svého favorita. Tvrdí se, že Češi jsou “hračičkové”. Možná. Fakt, že vloni prosázeli v legálním hazardu dvě stě miliard korun, i přes neustálé naříkání, jak málo peněz mají, to opravdu nepotvrzuje.

Autor: Jan Raus | pondělí 1.1.2018 13:13 | karma článku: 30.67 | přečteno: 1147x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 240 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037

občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...