Šedesátka báječných mužů s létajícími stroji

Prvním lednem 2016 započala již 60. sezona strakonických leteckých modelářů a to tradiční Novoroční soutěží házedel. Letečtí modeláři zde nenápadně působili a působí již šest dekád, 23. dubna 1956 vznikl Klub leteckých modelářů.

Tomuto zajímavému hobby propadla spousta různorodých lidí, v jejich řadách najdeme nejen mistry republiky, ale dokonce i mistra světa. Čímž se pravděpodobně mnoho dalších podobných zájmových organizací ve městě pochlubit nemůže. I přes dosažené úspěchy a kontinuální práci s mládeží se tento koníček a vášeň pro volný let spíše dědily a dědí v rodinných společenstvích a jeho základna nebyla a ani v současnosti není z těch nejpočetnějších. Kombinace řemeslné zručnosti a trpělivosti při stavbě modelu, fyzické kondice při soutěžích a schopnosti umět „přečíst luft“ dělá z leteckého modelářství zajímavé, ale převážně časově náročné hobby.

Díky otci, který je v současnosti předsedou LMK Strakonice, jsme společně s bratrem tomuto koníčku v dětství neunikli a náš dětský pokoj dlouho zdobily cenné diplomy s medailemi Svazarmu.

 

Ustavující schůze Letecko-modelářského klubu ve Strakonicích proběhla 23. dubna 1956, ačkoliv zmínky o modelářích na Strakonicku registrujeme už během 2. světové války a počátkem 50. let. Klub byl založen v rámci Aeroklubu Svazarmu a jeho prvním předsedou byl zvolen Karel Jonáš. Domovským letištěm se stalo to strakonické v Lipkách a příhodná plocha u obce Novosedly kde se dodnes pořádají okresní soutěže. První modelářskou dílnou byly prostory na letišti a následně v Dimitrovově (dnes Bezděkovské) ulici, které byl klub donucen opustit v 70. letech. Ztrátou společných prostor se činnost víceméně přesunula do domácích dílen a nadále se s dětmi a mládeží pracovalo až od roku 1981 v různých prostorech ve městě. A to až do roku 2011, kdy LMK Strakonice ukončil své aktivity s mládeží v dílně v ulici Kochana z Prachové.

 Klubem „prolétlo“ za šedesát let několik stovek členů ze Strakonic, Volyně, Bavorova nebo Blatné. Jmenujme například nestora strakonických modelářů Karla Bače, průkopníka rádiem řízených modelů vrtulníků a rovněž letošního jubilanta Aloise Nepeřeného  či nejúspěšnějšího člena klubu, dlouholetého reprezentanta ČSSR a ČR v kategorii volných motorových modelů F1C, mistra světa družstev v roce 1997 ze Sazené a mistra Evropy z roku 1982 z německého Züllpichu, Václava Paťka. Bronzovou medaili z MS družstev v USA vlastní v kategorii volných větroňů F1A Luboš Slavíček, medailových umístění ve Světovém poháru dosáhl Roman Volf v roce 2005. Titulem mistra republiky se mohou pyšnit mimo již jmenovaných Josef Švrček, další reprezentant Karel Hlouček nebo Michal Pán. Strakoničtí modeláři rovněž pravidelně a na vysoké úrovni organizují regionální soutěže pro mládež i dospělé.

 

 Jako vše, prošlo i letecké modelářství za šedesát let překotným vývojem. Nejen na poli dostupnosti a využití nových materiálů a technologií při stavbě rozličných modelů, stejně tak i po své sportovní stránce. Základními kategoriemi pro soutěže volných leteckých modelů jsou F1A (větroně, které se vypouštějí z vlečné šňůry), F1B (větroně, které pohání gumový svazek) a F1C (motorové modely na pístový motor), a RC modely - rádiem řízené modely a makety s elektrickým pohonem. Další oblíbenou kategorií, hlavně u mládeže zůstávají házedla nebo vystřelovací kluzáky.

Finanční náročnost jasně diferencuje výběr jednotlivého typu modelů nebo kategorie a s tím spojená účast na sportovních soutěžích. Od tzv. modelaření pro radost z pobytu na čerstvém vzduchu s malým modelem, které vás přijde na pár stokorun ročně, po špičkové letecké modelářství na mezinárodní úrovni, které obnáší náklady v řádech desítek tisíc korun.

60 let LMK Strakonice

 

Popřejme proto všem těmto báječným mužům s létajícími stroji do jejich dalšího působení dostatek úspěšných startů i přistání, neutuchající elán a radost z létání. Snad blízká budoucnost přinese následovníky a pokračovatele úspěšné letecko-modelářské tradice ve městě. Ačkoliv zvednout děti od herních simulátorů a konzolí a přivést je k manuální činnosti a pohybu na čerstvém vzduchu nebude úkol vůbec snadný. Ovšem ne nemožný.

Autor: Jan Raus | sobota 23.4.2016 20:00 | karma článku: 28,90 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25