Radio Wave: Už 10 let dělá vlny

13. 01. 2016 21:00:00
13. ledna 2006 byl pátek. Ať patříte mezi pověrčivé či ne, pátek třináctého je pro stanici ČRo Radio Wave datem v pravdě příznačným. Po celou dobu její desetileté existence.

Cílem tohoto textu je pouze letmé ohlédnutí se za fungováním rozhlasové stanice Radio Wave v jedné dekádě a ve veřejnoprávním médiu, coby nositele programu nemainstreamové a alternativní kultury. Zcela pomiňme celkové zákonné a stanovené plnění cílů veřejné služby veřejno-právní instituce Českého Rozhlasu jako celku nebo kvalitu nabízených pořadů. Radio Wave je určitě jedna z mála stanic Českého rozhlasu, která zcela jednoznačně, coby jasně vyprofilovaná stanice pro konkrétní cílovou skupinu posluchačů ve věku 15 – 35 let, přesně plní funkci veřejno-právního rozhlasu. Přesně ve smyslu zákona, kterým je zřízen. Takže i přes veškeré peripetie i osudové zvraty mohou nejen posluchači poblahopřát Radiu Wave k jeho již desetiletému působení v „éteru“. Což považuji v době, kdy se očekává volba nového generálního ředitele Českého rozhlasu, za informaci, která by neměla zapadnout. Aby i nadále Radio Wave mohlo dělat velmi pozitivní vlny.

Snahy Československého rozhlasu a Českého rozhlasu o vysílání pořadů pro mladší posluchače registrujeme ještě před listopadem 1989. Nepříliš úspěšné pokusy o vytvoření takového vysílání pokračují i v celých 90. letech minulého století. Uvažování o zřízení samostatné stanice pro mladé posluchače evidujeme v jejich polovině, ale přes různé důvody bylo její zřízení neustále odsouváno do pozadí. Tato vize z něho vystoupila až s počátkem internetu a digitálního vysílání v roce 2000. Spuštění projektu Radium, speciálního pořadu pro mladé a prvního, experimentálního vysílání na internetu ČRo, lze charakterizovat jako určitý mezník ve skladbě vysílání, neboť poprvé zazněl z éteru Českého rozhlasu hip hop, hard core a další alternativní scéna. Vedoucím tohoto projektu a de facto praotcem Radia Wave je Ladislav Lindner-Kylar. Pod jeho vedením stanice spouští svou činnost 13. ledna 2006 jako jedna ze stanic v rámci digitálního vysílání plus analogové vysílání pro Prahu a Středočeský kraj na frekvenci 100,7FM. Ke konečnému schválení zřízení ČRo 4 – Radio Wave dochází 25.ledna 2006 na zasedání Rady ČRo.

Ačkoliv čísla ratingu nejsou ihned ohromující, již od počátku si Wave své posluchače získává. Především jasnou a ucelenou koncepcí, která nabízí alternativní a pestrou hudební nabídku oproštěnou od komerčních žebříčků, zaměřením se na témata blízká mladým lidem a především aktivní komunikaci s posluchačem. K postupné popularizaci stanice jistě přispívá i inovátorský přístup k jednotlivým pořadům. Již v roce 2006 Wave společně s European Broadcasting Union zařazuje do vysílání pořad STAGE (záznamy koncertů světové i domácí scény), z další zahraniční spolupráce s British Council vzniká pořad SELECTOR. Oba tyto pořady najdeme na Wavu dodnes. Další novinku v médiu veřejné služby představuje spuštění hudební hitparády široké české hudební scény STARTÉR v roce 2008. Vysílá se jednou za čtrnáct dní a po tříleté odmlce se jako měsíčník do vysílání vrací na podzim roku 2011. Éterem provází Tomáš Turek (budoucí šéfredaktor) a Tadeáš Haager, restartovanou verzi od listopadu 2013 moderují Jonáš Zbořil a Jakub Johánek.

Již od svých počátků se Wave stává předmětem střetu zájmů, a to především díky přidělenému analogovému kmitočtu na vysílači Cukrák. První pokus o odebrání frekvence 100,7 FM datujeme na březen 2006, kdy ovšem snaha Rady pro Rozhlasová a Televizní Práva vyznívá naprázdno. O rok později se ovšem situace, díky výtkám o nenaplňování veřejné služby odebráním Wavu přidělené frekvence stanici Region, výrazně posouvá v neprospěch mladé stanice. I přes nepříliš průkazná či smysluplná tvrzení Rady ČRo se situace komplikuje a nepomáhá ani osobní snaha tehdejšího ředitele Václava Kasíka. Kauza ohledně analogového vysílání Rádia Wave pokračuje i v roce 2008, který přináší změnu na postu ředitele, kdy odvolaného Lindnera-Kylara nahrazuje Judita Hrubešová. Přes veškerou snahu všech, kteří chtějí Wavu zachovat i analogovou podobu stanice na VKV končí posledním srpnovým dnem. Celá kauza ohledně Radia Wave nakonec stojí místo i tehdejšího generálního ředitele, Kasík je odvolán o rok později. Stanice nadále pokračuje ve vysílání ve zbývajících a nově se rodících formátech.

To, že je text stejně důležitou součástí písně jako melodie můžeme dokumentovat na dalším škraloupu, který na Wavu naprosto neprávem ulpěl. Počítám se mezi fanoušky skotských Primal Scream, takže znám jejich tvorbu i názory, které jejím prostřednictvím prezentují mezi miliony posluchačů na celém světě. O to větší překvapení působí ostrá výtka Rady ČRo směrem k převzatému pořadu FRIDAY RIPPLE vysílaného 8. září 2008, ve kterém zaznívá i skladba Primal Scream s názvem „Svastika Eyes“ a naprosto antifašistickým poselstvím, Podnětem k této stížnosti se stává měsíční hodnocení mediálního analytika Radka Vogla, který na základě chybného překladu a vyvozením naprosto mylného závěru umožňuje spustit lavinu kritiky i na další program, jako jsou anglicky moderované programy a za přispění tehdejšího programového ředitele Richarda Medka de facto revidovat samotnou koncepci vysílání. Ostatně Medkovo tehdejší prohlášení, že „ stávající podoba vysílání Rádia Wave oslovuje pouze menšinovou skupinu, která není budoucností tohoto národa, anebo velice ojediněle“ nepotřebuje dalšího komentáře. V maximálně vyhrocené situaci se za vedení stanice a stávající koncepci vysílání staví odborná i posluchačská veřejnost, zaznívají zpochybňující a naprosto relevantní výtky k radním, na podporu stanice se konají demonstrace nebo koncerty. Čtyřmi stovkami stížností zavalení radní se pod tímto nátlakem omlouvají a ponechávají Wave v jeho dosavadní podobě. Tahle stanice vždy balancovala a balancovat bude na víc než tenké hranici při uvažování a hodnocení naplňování vysílání média veřejné služby.

Počátek druhé pětiletky v roce 2010 přináší nejen stabilizaci vysílání, ale i nárůst posluchačů, což je tou nejlepší odpovědí pro všechny. Po nástupu Štěpána Turka do funkce šéfredaktora navíc začíná Wave obohacovat posluchače vlastní produkcí, kterou v posledních letech nabízí formou živě přenášených koncertů s účastí veřejnosti. Ať v různých pražských klubech jako MeetFactory nebo La Fabrika, tak především v zajímavém prostoru rozhlasového Studia 1 na Vinohradech. Interpreti jsou vždy pečlivě voleni a vybíráni, ať už se jedná o české nebo slovenské soubory jako Ohm Square, Vložte Kočku, Zrní, Kieslowski, Pleasue the Trees, Kalle, Smack & Mutanti Hledaj Východisko, DVA. The Chancers nebo o velmi zajímavá jména z různých koutů světa. Američtí Air Waves, The Soft Moon či americko-kanadští Teen, kanadský hudebník, multiinstrumentalista a hudební skladatel Owen Pallett, islandská hudebnice Sóley, nebo syrský hudebník Omar Souleyman, to je jen několik interpretů, kteří na „vlnách“ Rádia Wave pluli společně s vámi. Z novějších pořadů chci zcela určitě zmínit Distrikt, rozhlasový magazín o všem, co reprezentují dnešní města i místní kulturní scény, pořad, který se snaží pojmenovat lokální problémy, výhry i potíže těch, kteří se snaží města vracet lidem, představuje společenské fenomény, které města proměňují. Od února 2014 ho moderuje Táňa Zabloudilová. S koncem roku 2015 nahradila šéfredaktora Štěpána Turka Iva Jonášová, která bude stanici řídit v letošním roce pravděpodobně v podobném směru.

Zatímco v úplných počátcích vykazovala poslechovost čísla okolo 30 tisíc posluchačů týdně, v roce 2011, už coby jen digitální stanice, překročil Wave hranici 10 tisíc posluchačů denně. Okolo těchto čísel se Wave pohybuje i v současnosti, kdy už je snad definitivně etablovanou rádiovou stanicí, která neodmyslitelně patří do rozhlasové rodiny, což ostatně potvrdil i prozatímní ředitel ČRo Karel Zýka: „Radio Wave si od svého vzniku prošlo mnoha dramatickými zvraty. Všechny je dokázalo překonat a své místo si uhájit. Jsem na to hrdý. Pro Český rozhlas je Radio Wave důležitou stanicí, protože dokáže oslovit mladé posluchače. Naším malým dárkem bude prosklené studio, které právě dokončujeme v přízemí hlavní budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Radiu Wave přeji k narozeninám hodně sil do dalších let, spoustu inspirativních pořadů a dobrou muziku.“

K tomuto přání se rádi připojí zcela jistě i další včetně pravidelných posluchačů, kteří jsou společně s ostatními srdečně zváni na sobotní Wave Párty 16. ledna ve smíchovském MeetFactory. I jedenáctou sezónu můžete "dělat vlny" .

Autor: Jan Raus | středa 13.1.2016 21:00 | karma článku: 23.98 | přečteno: 775x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 578 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037

občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...