Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

Seriál “Taková normální rodinka”, Fan Vavřincové, byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem. Příběh jiné, čtyřčlenné NE / NORMÁLNÍ rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím směřuje ke své české premiéře.

hlavní protagonisté české verze Next to Normal - NE/NORMÁLNÍ

 

Když 15. dubna 2009 proběhla v Booth Theatre, pod režijním vedením Michaela Greifa (muzikál “Rent”) slavnostní premiéra muzikálu “Next to Normal”, tehdy prakticky neznámých autorů Brian Yorkey - libreto, Tom Kitt - hudba, většina broadwayských kritiků zasunula své ostře nabroušené tužky zpět do klopy u saka a přidala se k postupně vzrůstajícímu potlesku naprosto fascinovaného publika. Opravdu netradiční námět, silný emocionální příběh, anomální dějové zvraty umocněné naprosto neskutečnými hudebními tranformacemi popově-melancholických nálad s kongitivními rockovými aranžemi, skvělé pěvecké party či herecké výkony  Alice Ripley, J. Roberta Spencera nebo Jennifer Damiano, to vše dohromady přispělo více než před deseti lety ke zrození světového muzikálového hitu. Více než 700 krát reprízovaného, třikráte oceněného a mnohonásobně nominovaného na Tony Awards, ale posléze oceněného i Pulitzer Prize for Drama.

 

V roce 10. výročí od tohoto počinu se stále aktuálním tématem, přichází poněkud normálně nenormální rodinka Goodmanových.(v produkci art4rent z.s ) k českému divákovi. Konkrétně do divadla Na prádle, termín jejich příjezdu: 29. listopadu 2019. Pátek s tímto datem, nabídne každému přítomnému v hledišti nejen nezapomenutelné kulturní menu, ale především možnost srovnání míry citů, pokrytectví a dalších emocí uvnitř sociologicky solidární skupiny osob, mezi sebou spjatých manželstvím, poodhalí penzum vůle, ale i marnosti ve fungování jádrové rodiny, nastíní možná řešení podobně běžných problémů spolu dlouhodobě žijících generací, ovšem v tomto případě zasažené a podřízené etice a slušnosti mezilidských vztahů, mimo rámec teorie socializace podle Sigmunda Freuda, v důsledků těžkého psychického břemene s názvem bipolární porucha.

 

Více než půl roku před uvedením této nemainstreamové muzikálové sondy do osudů obyčejné americké rodiny z předměstí, není potřeba pitvat děj či prozrazovat konec příběhu.

Co zmínit lze, je skutečnost, že mimo kulturní rovinu je součástí projektu i osvětová kampaň k nemoci zvané bipolární porucha. Ta je totiž jedním z hlavních témat muzikálu. Mezi známými osobnostmi, které trpěli právě tímto duševním onemocněním a často o něm veřejně mluvili byli například Miloš Kopecký, Petr Muk nebo Karel Svoboda. Rozpoznání nemoci není ani dnes úplně jednoduché, její včasná identifikace a léčba však může nejen zlepšit kvalitu života, ale často ho i zachránit. Pokud netušíte “oč tu běží”, lékařské pojmy Bipolární porucha (BAP), známá také jako Maniakální deprese (MD)nebo pod starším označením maniodepresivní psychóza (MDP), maniodeprese (MD) vám nic neevokují a nemáte nikoho takto nemocného ve svém okolí, máte vlastně velké štěstí. 

Jelikož nejsem lékař, pokusím se tuto nozologickou jednotku alespoň laicky charakterizovat. Současná psychiatrie sice neoznačuje BAP jako nemoc nebo psychózu, ale spíše užívá pojem „porucha“. Sám mám několik přátel, kteří s touto maniodepresivní “poruchou” bojují a žijí, takže si dovolím zůstat u označení nemoc, onemocnění. Porouchat se může stroj, přístroj nebo nástroj, nikoliv člověk, a k jejímu odstranění většinou postačí nový náhradní díl .nebo fundovaný opravář. Jedná dlouhodobé, vlastně celoživotní, psychické onemocnění a jsou takto diiagnostikována téměř dvě procenta světové populace. Může se projevit v jakékoliv fázi života, v dětství či přijít až ve stáří. Dotyčná osoba trpí prudkými návaly nespoutaného, klamného nadšení, po nichž následuje zlom a hluboká deprese. Svůj stav si neuvědomuje, tím méně při prvním projevu  nemoci, prvotními příznaky jsou prudké změny nálad či neschopnost vykonávat běžné úkony a ani později neví, kdy se ataka deprese nebo mánie znovu projeví. a nikdy není vyloučeno ohrožení života v důsledku sebevražedného jednání. Takže bez okolní pomoci a odborné lékařské léčby, skončí v lepším případě v blázinci, v tom druhém na hřbitově.

režisér Martin Vokoun

 

Ale zpět k divadlu. Při úvodní tiskovce k české verzi muzikálu v příjemném prostředí kavárny Divadla Na prádle jsem nechyběl, takže v krátkosti prozradím to, co prozradit mohu a nabídnu postřehy a názory producenta a herce Tomáše Vańka, kterého čeká s celou partou do listopadové premiéry ještě velká porce dřiny, potu a odříkání.

NEXT TO NORMAL

Premiéra: 16. ledna 2009

Dramatik: Brian Yorkey

Skladatel: Tom Kitt

Postavy: Diana Goodman, Gabriel "Gabe" Goodman, Dr. Madden, Natalie Goodman, Dr. Fine, Dan Goodman, Henry

Kompozice: Tom Kitt, Michael Starobin

 

NE / NORMÁLNÍ

CZ produkce: art4rent, z. s. a Divadlo Na Prádle ve spolupráci s MTI Europe

Český překlad: Zuzana Čtveráčková

Režie: Martin Vokoun (mj.režisér činohry DJKT 2008-2012, MD Kladno, Most, Brno ad.

insc. Perfect days, Saturnin, Tick, tick ...BOOM!, Cabaret - leden 2019)

Scéna a kostýmy: Aleš Valášek

Hudební a pěvecké nastudování: Kristýna Brachtlová ;

Dramaturgie: Ondřej Doubrava

 

Zuzana Čtveráčková, Kristýna Brachtlová a Ondřej Doubrava

 

Postavy a obsazení:

Diana -  sexy matka čtyřčlenné rodiny trpící bipolární poruchou -  Daniela Šinkorová

držitelka Thálie 2002 v kategorii muzikál a opereta, role Zuzany v muzikálu Kristián, Thálie 2004 v kategorii muzikál a opereta, role Sally Bowlesové v muzikálu Kabaret, muzikál mj. Někdo to rád horké (Sugar),Hello,Dolly! (Dolly Leviová), Prodavači snů (Christine Colgate),  The Addams Family (Morticia Addams), Chicago (Velma Kelly)

Dan - chápavý, ale unavený manžel-  Zbyněk Fric

zkušený muzikálový harcovník,  451° Fahrenheita - Hudební divadlo Karlín, Jesus Christ Superstar - Divadlo Spirála 1994 ,Dracula - Kongresové centrum Praha 1995 - ad., Broadway/Hybernia - Tři mušketýři (d’Artagnan) 2008, Kalich - Touha (2009), Rent (2014), Tajemství (2015)

Gabe - vzorný, ale temperamentní až impulzivní syn, 18 let-  Štěpán Komárek

Romeo a Julie, 2017 Hybernia, Woof -Vlasy (květiNOVÉ děti), 2018 Divadlo Kalich

Natalie - šestnáctiletá, krásná, pubertální, až narcisní dcera -  Kateřina Herčíková

býv lyžařka, absolv. KJJ, DJKT Plzeň - Cats 2014, Hello Dolly! (Ermengarda) 2015, West Side Story (Rosalia) 2017, Hybernia - Ferda mravenec (Beruška) 2017, U Hasičů - Romeo a Julie (Julie) 2014, Kalich/Na prádle - Rent 2014, GoJa - Wicked (Elphaba) 2019

Henry - sedmnáctiletý romantický hudebník a přítel Naty -  Štěpán Klouček

člen chlapeckého pěveckého.sboru Boni Pueri, KJJ, hudebník a písničkář, Forum Karlín - Romeo a Julie (Romeo)

Dr. Madden/Dr. Fine - ošetřující lékaři, manipulátoři-   Tomáš Vaněk

DAMU a KJJ, umělecký vedoucí art4rent z.s., Kalich/Na prádle - Rent (Mark Cohen) 2014, GoJa - Fantom opery (Raoul, vikomt de Chagny) 2014, Na prádle - Tick. Tick..BOOM! (Jon) 2018

Štěpán Komárek, Kateřina Herčíková, Zbyněk Fric a Daniela Šinkorová

 

Tvůrčí tým pro Next to Normal se téměř neliší od toho, který se podílel na úspěšném představení “Tick,Tick....Boom!”. Režisér Martin Vokoun a producent Tomáš Vaněk souzní nejen ve výběru repertoáru, který je vítanou alternativou k velkým pražským muzikálovým scénám, ale i v inscenačních záměrech, postupech a snaze vždy obohatit žánr i dalším přesahem, novými a leckdy lehce kontroverzními tématy či jinou netradiční přidanou hodnotou pro nejen muzikálového diváka.

Původně desetiminutová záležitost dvojice Brian Yorkey - Tom Kitt ve finále vykrystalizovala do regulérního představení, v jehož scénáři hudba a zpěv výrazně  převyšuje mluvené slovo téměř čtyřiceti hudebními čísly a obsahuje poměrně náročnou pohybovou a taneční choreografií. To vše zazní během dvou hodin, za doprovodu šestičlenného hudebního seskupení.

 

 

Pro Tomáše Vaňka představuje nová premiéra dvojitou porci práce. Nejen té herecké, ale i té produkční. Proto jsem několik otázek položil právě jemu.

Začněme bipolární poruchou. Jaké jsou vize a směr kampaně ohledné tohoto onemocnění a čím ji může představení pomoc nebo podpořit?

Tomáš: Zatím je to ve velmi rané fázi. Oslovili jsme Národní ústav duševního zdraví, ale otevřeně přiznávám, že se nám zatím nepodařilo realizovat osobní schůzku a probrat všechny možnosti, takže k tomuhle se zatím nemůžu konkrétni vyjádřit. Každopádně ta naše vize je jasná. My chceme, skrze to představení, otevřít to téma, tu problematiku a uměleckou formou přiblížit tu problematiku široké veřejnosti.

Uvažujete o nějaké formě podpory formou sbírky či podobných aktivitách, nebo je to spíš v rovině nemateriální pomoci a osvěty?

Tomáš: Pokud se naskytne nějaká možnost nebo forma materiální podpory na správné místo, nemáme s tím problém. Ale jak jsem zmínil, jsme na začátku. Co můžeme a chceme, je vyjádřit a podpořit názor, že takováhle nemoc, jakákoliv psychická nemoc, nemusí zákonitě znamenat vyloučení člověka z běžného a aktivního života ani ze společnosti. Zároveň tím chceme upozornit na fakt, že mezi námi žije velký počet lidí, kteří touto nemocí trpí, aniž bychom si toho všimli včas a snažili se včas nebo smysluplně pomáhat. Ačkoliv mohou takoví lidé působit podivně na své okolí, není to nic, za by měli být lynčováni nebo automaticky yylučováni ze společnosti. Znám mnoho lidí a sám mám osobní zkušenosti, co ta nemoc obnáší. Nemyslím jen zdravotně pro pacienta, ale i pro jeho blízké a okolí.

Pojďme další otázkou přejít od medicíny k produkci. Je obsazení Daniely Šinkorové do role Diany marketingový tah, nebo jsi měl jasnou představu, s kým to budete hrát a výběr byl podmíněn jejími hereckými kvalitami a charakterem?

Tomáš: Pokud mám odpovědět jako producent, tak u takovéhleho nemainstreamového muzikálu musím přemýšlet i v té rovině, že je potřeba obsadit takové umělce, které alespoň někdo zná a jejich popularita tomu představení pomůže. Nebudu skrývat, že mediální pozornost a zájem na představení stoupá s popularitou herců, které veřejnost zná. Ať z velkých muzikálových produkcí nebo z televize. Pokud tu pozornost neumíte získat, nemá smysl to představení hrát. Co se Danky Šinkorové týče, má ty parametry mediálně známé tváře, ale upřímně dodávám, že jako herečka a zpěvačka naprosto splňuje moje i Martinovi představy pro tu roli. Odpovídá věkově i typově, a vlastně i s režisérem, jsme nezávisle na sobě, v době uvažování o možných kandidátkách oba přišli s návrhem, že Dianu by mohla hrát právě Daniela Šinkorová.Ve hře byly i další herečky a zpěvačky, ale nakonec jsme se vždy vrátili k Dance.

Byl tedy váš prvotní výběr shodný s dnes představeným obsazením?

Tomáš: Vlastně téměř ano. Já nad tím výběrem herců přemýšlím opravdu hodně a dlouho dopředu. Vytipovali jsme několik lidí, diskutovali o nich, postupně selektovali výběr a po pěti měsících jsme je pozvali na konkurz. Někoho jsem znal osobně a na jiné jsem se byl podívat v jiných představeních, ale finální výběr byl opravdu ovlivněn jejich schopnostmi. Následovali poměrně dlouhé rozhovory, které ukáží tu lidskou stránku člověka pro takovýhle projekt a týmovou práci. Vždycky se snažím tu uměleckou kvalitu doplňovat i tou chemií mezi lidmi, vlastně je to v poměru 50:50. Nikdy nebudu e nechci spolupracovat s někým, kdo nám nebude vyhovovat jako člověk.protože vím, že by taková práce a celkový výsledek nestály za nic.

V jaké kadenci bude představení NE/NORMÁLNÍ vidění v Divadle Na prádle?

Tomáš: Ačkoliv máme něco za sebou a tohle představení má velký potenciál, zůstáváme při zemi. Máme v plánu odehrát dvě představení měsíčně, i s ohledem k dalším závazkům všech protagonistů. No a kdyby náhodou poptávka stoupla, jsme připraveni na tu skutečnost reagovat a nějaká představení přidat, jak to jen bude možné.

 

Markéta Schröcková a Daniela Šinkorová

 

 

Autor: Jan Raus | neděle 26.5.2019 22:00 | karma článku: 16,73 | přečteno: 2595x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2665x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

I'm not a 21st Century Digital Boy

Co způsobuje "inteligenční exploze ultra-inteligentních strojů" lidskému mozku a našim životům obecně? Je již dnes definován takový stroj, který sám o sobě daleko předčí všechny lidské intelektuální aktivity? Doufejme, že nikoliv

31.3.2019 v 14:15 | Karma: 23,75 | Přečteno: 5438x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

FeNoMen #1: Alexandra Dodd - Papoušek, hokejka a bikiny

Alexandra Dodd, kapitánka ženského hokejového týmu Canterbury Eagles, hrajícího hokejovou ligu Nového Jižního Wallesu v Austrálii, coby premiantka v mediálním projektu o různých a úspěšných ženách současného světa okolo nás.

17.6.2018 v 12:11 | Karma: 31,33 | Přečteno: 3216x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

Když muž sám snídá a žena je v práci

Pokud se dnes, z jakéhokoliv důvodu, ocitnete kdekoliv, kde je na hromadě přehršel různých magazínů pro ženy, musíte, jako muž, konstatovat, že tolik zbytečně potištěného papíru nenajdete možná ani ve Sběrných surovinách.

5.6.2018 v 15:16 | Karma: 34,21 | Přečteno: 9853x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Kde domov můj? Zde domov můj...

Kde domov můj? V kraji znáš-li Bohu milém, duše útlé v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj

1.4.2018 v 12:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 8046x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Kecy, sex nebo poezie? Račte si vybrat!

Stín ignorance, pohlavního diformismu, verbálního primitivismu uniformního stáda, v uměle polarizovaném světě, se nenápadně vkrádá i tam, kde bychom jej nejspíš ještě nedávno ani nehledali. Kupříkladu v poezii, a to i ve Vogonské.

20.3.2018 v 22:22 | Karma: 33,48 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Muzikálové TICK, TICK ... BOOM! Jonathana Larsona

Tick,tick a BOOM? “Třicítka” klepe na rameno? Paranoia? Nuda? Svědomí? Zaprášená přání, co se nepovedla naplnit? V životě, který občas nedává očekávané, a naopak nečekaně odebírá chtěné? Hora ruit. Per aspera ad astra.

24.2.2018 v 12:00 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2318x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Fenomén Miloš Zeman

Miloš Zeman, podruhé zvolený prezidentem republiky, je bezesporu fenoménem české politiky. Co Miloš Zeman dal a vzal české společnosti? Rozděluje ji, nebo naopak spojuje? A je opravdu prezidentem všech občanů České republiky?

4.2.2018 v 14:00 | Karma: 18,66 | Přečteno: 917x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jan Raus

Ano, gratuluji vám všem, kteří jste volili Zemana

Po ukončeném klání se sluší říct: Sláva vítězům, čest poraženým. A k vítězství patří gratulace, že?

28.1.2018 v 9:30 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2826x | Diskuse| Politika

Jan Raus

25 let na vlnách rádia Bla - Bla plus

Leden jasný, roček krásný. Těžko říct, zda chápat pranostiku ve smyslu počasí nebo stavu našich myslí. Každoroční start roku, čas na letmé ohlédnutí. Dnes k počátkům devadesátých let, prostřednictvím Rádia Bla Bla Plus. On Air 93

17.1.2018 v 0:25 | Karma: 28,15 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Nika Nováková - S čistou radostí v dědečkových stopách

Během devadesátých let jí bylo plné jeviště. Ať v Divadle Archa s Jaroslavem Duškem, tak na jiných scénách. Dnes má její život trochu jiný směr i tempo, ale divadlo v jejím životě stále zůstává bytostnou záležitostí.

13.1.2018 v 13:13 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Rok 2018: Osm v Baccaratu nestačí

Bezbřehý optimismus, navlečený na všechna nejasná očekávání, nedočkavě přešlapuje na ostrém startu roku 2018. Ten osmičkou ve svém letopisu tradičně zakulatí historii tohoto národa a rozdá jeho budoucnost jako karty na Baccarat.

1.1.2018 v 13:13 | Karma: 30,67 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

Kudy ven z kruhového objezdu?

Punk byl vždy hnutím lidí, kteří se cítili ze společnosti vyřazeni anebo do ní patřit nechtěli. Byl a je to prostor, kde má každý možnost se vyjádřit. tvořit podle svého, bez ohledu na konvence a normy. No Future? Dovolte úsměv.

16.12.2017 v 20:20 | Karma: 34,30 | Přečteno: 3734x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Lenka Vaníčková - I nádraží je katedrála

Je Václav Hrabě autor, díky kterému si na obchodní akademii uvědomíte, že určitě nebudete účetní a půjdete studovat literaturu, abyste se o něm dozvěděli více? Možná ano, možná ne, v případě Lenky Vaníčkové tomu tak bylo.

6.12.2017 v 13:12 | Karma: 29,32 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Něco takového by nevymyslel ani sám Mrożek - Tego by nawet sam Mrożek nie wymyślił

Česko-polské vztahy prošly v posledních sto letech mnohdy bouřlivým vývojem. Nyní jsou poněkud v útlumu. Politická absurdita současné moci je ovšem tím, co naše národy minimálně spojuje..Říkám si: Ani Mrozek by tohle nevymyslel...

25.11.2017 v 12:12 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Markéta Vozková - Austrálie je zázračný kontinent

Práci i soukromí hodí Markéta Vozková na několik dnů za hlavu s razancí kriketového bowlera. Didgeridoo, maorská Haka v Lucerně i festivalový pelmel filmů od protinožců patří již tradičně v listopadu do jejího života.

14.11.2017 v 11:11 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Lucidní snění po trase Praha - Byron Bay

Aussie & Kiwi Film Fest no. 4 xxx každoročně vracející se bumerang, přinášející filmová poselství od protinožců aneb Austrálie a Nový Zéland na plátnech kin Lucerna a Ponrepo xxx 16. - 22. 11. 2017

13.11.2017 v 13:00 | Karma: 31,85 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic