David Šindelář - Nejen ryba je BADYS!

K pozvánce na benefiční open air festival 18. 6. 2016 do Nučic u Prahy přidávám i krátký rozhovor s Davidem Šindelářem – bývalým fotbalistou Bohemians 1905, ale především hlavním pořadatelem akce s názvem BADYSFEST. 

Některé projekty zdlouhavě vznikají a dost často záhy umírají díky různým faktorům. I přes svou vstupní invenci nebo dobrý úmysl. Ovšem většinou je diagnóza krachu jednoduchá. Nevhodná strategie, nereálný rozpočet a tudíž peníze. Potkalo to mnohé a o dost ambicioznější akce podobného typu na různých místech v republice. Dnes, kdy se v manažerských manuálech zcela určitě dočtete, jak důležitá je k úspěchu ekonomická rozvaha, byl živelný a euforický vznik open air festivalu směrem k dalším ročníkům (které se navíc termínově střetávaly s milovickým Votvírákem, letos je termín o týden posunut) malým zázrakem. Nebo spíše velkou vůlí to nezabalit a již při čtvrtém ročníku  opět přesvědčit, že elán, nadšení a chuť něco realizovat je vždycky dostatečně silná motivace, která nakonec vede k zajímavému výsledku, divácké spokojenosti a dobrému pocitu všech zúčastněných. Ano, řeč je o nadcházejícím ročníku open air festivalu BADYSFEST v Nučicích u Prahy, který odstartuje 18.června od 12:00. Vloni jsem si o festivalu povídal s Davidovou manželkou, spoluzakladatelkou a zpěvačkou kapely Badys Denisou, letos vás všechny na BADYSFEST 2016 nepřímo pozve jeho "ředitel".

 

 

Skutečnost, že organizace v neziskovém sektoru fungují převážně z darů nebo grantů je věc známá, stejně jako fakt, že stát zrovna neziskovkám život a fungování neulehčuje. Proto pomocná ruka povětšinou přichází zase jen od obyčejných lidí. Ať se jedná o jakoukoliv pomoc, finanční dar nebo jinou, občanskou aktivitu, která generuje zisk pro jiný subjekt, jde o záležitost více než chvályhodnou. Proto o ní s potěšením budu informovat. Tím spíš, že se záměry a jejich realizace v podání jednoho z hlavních organizátorů Davida Šindeláře mnoho neliší, jsou dané a velmi konkrétní:

"Možností, jak pomáhat těm, kteří podanou ruku nutně potřebují, je celá řada. My v BADYS z.s. jsme zvolili nevládní neziskovou organizaci "Člověk v tísni", která vychází z myšlenek humanismu, svobody, rovnosti a solidarity. Již z prvního ročníku festivalu v roce 2013 k ní zamířila část výtěžku. Naše občanské sdružení nabízí tento "produkt", kterým je benefiční hudební festival v Nučicích“ říká v úvodu našeho povídání David.

 

Na prvním ročníku  vystoupili mj. KRUCIPÜSK, MOPED nebo The ANTENNAS, zúčastnilo se téměř 700 lidí. Další ročník se při téměř shodné návštěvnosti  jen dramaturgicky posunul poněkud více k punku, jména jako VISACÍ ZÁMEK, PLEXIS nebo APPLE JUICE tento žánr dnes již definují. Doplnila je ovšem třeba parta HEEBIE JEEBIES nebo dnes již veteráni českého southernrocku PUMPA, dalšími jmény byly kapely Vosí hnízdo, Fenomén, Hero from Zero a domovská kapela Badys. Pokračování BADYSFESTU 2015 s pořadovým číslem 3 a nabitým programem M.Z.H., E!E; Honza Křížek a Radim Hladík s BLUE EFFECT, další klasika ABRAXAS nebo metalové party TRAUTENBERK a DYMYTRY skončilo dalším dílčím úspěchem a konstantně slušnou návštěvností. I letošní line up nabízí kvalitní rockový koktejl – snad jsou jména PIPES AND PINTS, HENTAI CORPORATION, INSANIA, DE BILL HEADS, HAND GRENADE, KRAUSBERRY, I.B.O.T.F.M.N. a KRATOS zárukou a dobrou zprávou. Nejen pro všechny fanoušky. Ale především pro pořadatele. Těm dává další ročník naději, že se jim pod rukama ze semínka nedávno zasazeného klube silný a zdravý stonek houževnaté trvalky vyrostlé na skalnatém pobřeží Radotínského potoka kousek za Prahou.

 

BADYSFEST galerie 2013 - 2015

 

O úskalích, nápadech a festivalu jako takovém jsme chvilku s Davidem povídali. David je člověk, který jako bývalý prvoligový fotbalista poněkud „zběhl“ ke kultuře a kterého bych charakterizoval nejen jako empatického a citlivého otce, ale i jako přirozeně autoritativního manažera -  „ srdce, duše a plíce“ celého dění okolo projektu BADYSFEST.

 

Pojďme úvodem k předchozím ročníkům Badysfestu. Jak je hodnotíš ty sám dnes s odstupem času? A v čem spočívá případný progres k ročníku letošnímu?

David: Každej ročník je specifickej. K tomu prvnímu jsem musel samozřejmě úplně prvotně přemluvit ke spolupráci pár známých a kamarádů, taky je třeba zmínit, že i dneska je stále ještě dostatek lidí, kteří do takovýhle věcí, jako kultura a sport, dají peníze bez nějakého podstatnějšího nebo očekávaného efektu. Takže naše díky za moc věcí patří firmě Sheron, za PR podporu ZEBRA Print a za absolutní mediální podporu Rádiu Beat a speciálně pak Standovi Rubášovi. Ten za minimum vlastního prospěchu v podstatě vdechnul festivalu tvář, zhostil se toho výborně. Jako všichni. Všichni to děláme za nic. Jen za skvělej pocit, když se to povede a přijdou lidi, které to baví. Do slova a do písmene. Vytvořit fungující festival, zázemí, kapely, marketing něco stojí a sehnat potřebných cca 180 tisíc korun taky není úplná legrace. Účast byla rozhodně uspokojivá, platících bylo přibližně k šest stovkám a kulisa při vrcholu večera, kterým byla show mojí „srdcovky“ KRUCIPÜSK byla strhující. Což považuju vzhledem ke konkurenci v termín konání za dobrý číslo. Progres pro další ročníky byl spíš žánrový, to vystylizování kapel do žánru punk, viz Visáči nebo Plexis, vloni bylo složení kapel opět žánrově pestrý, od „Éček“ přes Blue Effect po Dymytry, tak trochu od každého něco. Ale určitě se projevilo i zlepšení a rozšíření podpůrného a doprovodného programu, i pro děti, jako je nafukovací hrad a jiné soutěže, jelikož začínáme vlastně v poledne a někteří fanoušci rádi vezmou i své ratolesti. To platí i pro tenhle ročník, Krausberry coby první velké jméno již v odpoledních hodinách, večerní program rozjedou turnovští De Bill Heads a přes ostřejší kytary Inasnie a Hentai Corporation zakončí dudáci Pipe and Pints. I letos máme několik dalších dílčích vylepšení, ale jinak vše zůstává v prověřených a vyzkoušených  kolejích. Samozřejmě opět bedlivě sleduju předpověď počasí.

Jak se stalo, že jste od počátku spojili festival s nadací Člověk v tísni? Jakou formou a jakou výší jste pomohli v uplynulých letech? Je pomoc konkrétní, adresná? Nebo jen předáš šek a dál se nestaráš, jak bude s prostředky naloženo?

David: Imulsem, že případný vygenerovaný zisk použijeme na něco smysluplnýho, byly  povodně na Berounce v roce 2013. S touhle možností jsme v našem občanském sdružení počítali od začátku, původně jsme chtěli podpořit TAP TAP, ale na konec jsme se rozhodli adresně předat finanční pomoc prostřednictvím nadace Člověk v tísni, aby to neskončilo v prstech někoho, koho neznáš nebo víš, jak to chodí. Výtěžek vždy skládáme transparentně na účet, celý to koordinuje Petr Veverka, předseda sdružení, takže vždycky víme kam a proč peníze jdou. Zisk se pohybuje plus mínus v řádu 15% celkového rozpočtu, což není bůhví jak vysoký číslo, ale na ulici to taky nenajdeš. Ta potřeba pomoc, a nejen při povodních, není o výši, ale o to vůbec chtít nebo podpořit dobrou věc, dobrou akci nebo myšlenku. Ani letos zatím nemáme konkrétně vytyčeného příjemce, ale samozřejmě se tím zabýváme a uvidíme, co bude v danou chvíli nejpotřebnější..

 

Podle mého správný názor a Davidovi díky za čas a odpovědi. Ne vždy vše zůstává statické a stejnosměrné. Tím spíš potřeba nebo snaha operativně zacílit pomoc tam, kde to je opravdu potřeba. Ne těm, které tam řadí systémová tabulka diletantů z ministerstva. A ani tam, kde z toho kdokoliv profituje nebo plýtvá pomocí a prostředky tím nejméně potřebným, tj. neefektivním či neadresným způsobem. Proto je mi racionální přístup Davida a lidí ze sdružení BADYS přinejmenším sympatický. Tím spíš, že nejen přinese kýžený efekt, ale pomůže mnohým dalším třeba splnit dávný sen nebo jen "přihrát" úsměv na tvář. Takže pokud chcete zažít příjemné odpoledne s kvalitní hudební produkcí kousek za Prahou, je Badysfest IV přesně akce pro vás.

 

Autor: Jan Raus | sobota 4.6.2016 16:00 | karma článku: 25,39 | přečteno: 915x
  • Další články autora

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25

Jan Raus

I'm not a 21st Century Digital Boy

31.3.2019 v 14:15 | Karma: 23,75

Jan Raus

Kde domov můj? Zde domov můj...

1.4.2018 v 12:00 | Karma: 38,19

Jan Raus

Kecy, sex nebo poezie? Račte si vybrat!

20.3.2018 v 22:22 | Karma: 33,48

Jan Raus

Fenomén Miloš Zeman

4.2.2018 v 14:00 | Karma: 18,66

Jan Raus

25 let na vlnách rádia Bla - Bla plus

17.1.2018 v 0:25 | Karma: 28,15

Jan Raus

Rok 2018: Osm v Baccaratu nestačí

1.1.2018 v 13:13 | Karma: 30,67

Jan Raus

Kudy ven z kruhového objezdu?

16.12.2017 v 20:20 | Karma: 34,30
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic