Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

DJKT: Chrtí packa zasahuje, detektivní pohádkový příběh pro každého

Jestliže patříte, stejně jako já, ke generaci počátku let sedmdesátých, bude vám autorský pohádkový příběh DJKT z pera dramaturgyně Kláry Š. Špičkové a v režii Natálie Deákové víc než blízký. 

A rozhodně ve vás může vyvolat i trochu hezkých vzpomínek či nostalgie. Nejspíš to lze přisuzovat skutečnosti, že se dětství, prožité na přelomu sedmé a osmé dekády minulého století, odehrávalo v socialistickém reálu. Přátelé i nepřátelé byli skuteční, přátelství se po vzoru filmových idolů stvrzovalo vlastní krví a ne kliknutím Add Friend ve virtuálním světě, vystřelený kámen z praku rozbil opravdové okno a rána pěstí do brady fakt bolela. Zájmy byly skutečné a dobrodružství s řadou dětských patálií opravdová a prožitá. Tímto směrem se ubírá i idea autorky Kláry Špičkové, která předkládá divákovi, bez věkového omezení, dramaticky a vtipně vystavěný příběh o síle skutečného prožitku v reálném světě s mystickým přesahem do české historie.

Stejně jako jsme my prožívali příběhy Rychlých šípů nebo „abíčkovských“ Strážců, mohou dnešní děti, ten nejpřísnější a nejspontánnější divák, zažít  dynamický příběh současných školáků a pubescentních kamarádů, kteří přijímají v tomto příběhu z plzeňského podzemí název Chrtí packa. Společenství mladých lidí s různými charaktery a lidskými nešvary představuje poměrně akčně zpracovaný a strašidelně laděný příběh při školní exkurzi v muzeu, kde se děj točí okolo známé kletby "Lomikare, Lomikare. Do roka a do dne zvu tě Lomikare na Boží súd." vyřčené Volf Maxmiliánovi Lamingerovi z Albenreuthu vůdcem chodského povstání Janem Sladkým Kozinou 28. listopadu 1695. Druhou rovinu příběhu hledejte ve snaze ukázat divákovi sílu opravdového prožitku. Prožitku tzv. na vlastní kůži, s uvědoměním si vlastní smrtelnosti, vlastní individuality a schopnosti přinést vlastní oběť pro přítele.  Představení mluví jazykem současné generace, využívá projekci a světelné efekty, prezentují se v něm i moderní technologie dnešní přetechnizované doby a pobaví i „Blairwitch paralela“

O autorovi

Klára Š. Špičková - dramaturgyně činohry DJKT vystudovala kromě divadelní dramaturgie také televizní a rozhlasovou scenáristiku, je autorkou několika her a scénářů, ve všech těchto profesích realizovala např. Jak důležité je mít Filipa, Mein Kampf, Přelet nad kukaččím hnízdem, Válka s Mloky, Amadeus, Balada pro banditu ad. Jako scenáristka spolupracuje také s Českou televizí. Pro DJKT již adaptovala Erbenovu pohádku Živá voda, v roce 2006 zde byla uvedena její hra Královna Margot, kterou napsala volně na motivy románu A. Dumase. Ke své hře Chrtí packa zasahuje našla inspiraci ve vlastním dětství a ve svých tehdejších dětských idolech. Ať to byla Švandrlíkova Neuvěřitelná dobrodružství žáků Kopyta a Mňouka nebo Traja pátrači, slovenský překlad knihy krále hororu Alfréda Hitchcocka

 O historii

Plzeňské pověsti a báje zpracovávají v Plzni různí umělci, kteří mají, díky bohaté plzeňské historii, z čeho čerpat. Zde je do představení vložena historická linka související s chodskou revoltou v době pobělohorské. Postavy Jana Sladkého Koziny a Wolfa Maxmiliána Lammingera svobodného pána z Albenreuthu (řečeného Lomikar) jsou historicky doložené a jejich příběh je zaznamenán.Jan Sladký Kozina symbolizuje odpor chodského lidu proti německému útlaku v tzv. době temna po bitvě na Bílé hoře. Byl zadržen a popraven 28. listopadu 1695 v Plzni oběšením. Podle pověsti si došel pro svého protivníka přesně do roka a do dne po své popravě, jak v Plzni předtím předpověděl, a tak jak ji líčí i Jirásek ve svém románu "Psohlavci". Vyřčená slova "Lomikare, Lomikare. Do roka a do dne zvu tě Lomikare na Boží súd." však souhlasí přesně s historickými daty. Volf Maxmilián Laminger z Albenreuthu po sporech o dědictví mezi svými bratry roku 1660 získal domažlický hrad, Újezd Svatého Kříže a Bělou nad Radbuzou. Roku 1671 hrad postoupil městu Domažlice a přesídlil na zámek v Trhanově. Shromáždil další majetky, v roce 1693 došlo na Chodsku ke vzpouře Chodů, která byla potlačena. Volf Maxmilián roku 1696 zemřel, rok a den po Kozinově popravě a majetek po něm zdědila jeho dcera Marie Anna Barbora, kterou měl s Kateřinou Popelovnou z Lobkovic. Její smrtí také vymřela česká větev Lamingerů z Albenreuthu.

O představení

Mým prvním postřehem z příjemné premiéry je, že za velkou devizu autorského kusu „Chrtí packa zasahuje“ lze považovat nenásilně vyprofilované charaktery postav se všemi klady a zápory současných dětí, posazené do rolí, které Klára psala i tak trochu na tělo hercům, kteří v představení účinkují. Věrohodnost prezentace postav a povahových rysů ocení o něco starší diváci, kteří se s hlavními hrdiny mohou tím spíše ztotožnit, menší dětské diváky bude pravděpodobně i v dalších reprízách velmi těžké udržet na sedačkách díky dynamice představení, proaktivnímu hereckému pojetí a velmi přímočarému kontaktu s publikem a prostředím.

Roli Kápa alias Kamila Pěnkavy, pomyslného šéfa Chrtí packy, pochopil Petr Konáš velice správně a jeho silácký a někdy trochu naivní dobrák diváka pobaví. Stejně tak i další hlavní hrdina, kterého naprosto suverénně ztvárnil Marek Adamczyk. Každá slavná parta má svého všeználka, všekutila a myslitele a tak je tomu i v případě Chrtí packy. Postava Bohuslava Packala zvaného Mozkoun, který během představení pořizuje záznam na svou kameru, tenhle požadavek naprosto dokonale splňuje. I další herecké výkony zaslouží pozornost diváka. Ať třídní premiantka Šprtka Radka v podání Kamily Šmejkalové nebo neuvěřitelně uvěřitelná Štěpánka Křesťanová v roli třídní učitelky Miriam Přecechtělové a Kateřiny z Lobkowicz.

 Další pochvalu budu směřovat k Ondřeji Rychlému, který je autorem hudby, a Pavle Kamanové za jednoduchou, ovšem velmi sugestivní scénu.Jelikož jsem představení sledoval ze zvukařské lávky pár metrů nad hledištěm, ocenil jsem i s nadhledem a jemně parodované nešvary současné mládeže. A že jich není málo.

Režisérka a spoluautorka Natálie Deáková a autorka Klára Š. Špičková společně dokázaly skloubit společně se samotným prožitkem klasického dětského dobrodružství i odkaz na důležitost pochopení a respektování vlastní historie, morálky a určité společenské soudržnosti. To vše v dynamickém představení, s vtipnými dialogy, světelnými efekty, podmanivou hudbou a strašidelnými prvky. 

 

O tvůrc(č)ích

Autorka scénáře Klára Š. Špičková přiznává: „Baví mě, když děti uvažují ´jako dospělé bytosti´. Alespoň si to tedy myslí. Dobře si na to sama vzpomínám, tenhle pocit vnímání světa nastal v dost raném věku, a dokonce si nepamatuji, že bych někdy uvažovala jinak."

Natálie Deáková doplňuje: „Zážitky, na které budou děti celý život vzpomínat, nejsou ty virtuální, ale ty, které prožijí s kamarády ve skutečném životě.“

 

O reprízách

 Reprízy a tudíž možnost toto představení zhlédnout na vlastní oči najdete na webu  DJKT v Plzni.

Nejbližší termíny: 9. 1., 26. 1., 23.2., 3. 3., 8. 3., 20. 3. 2016

O známkování

Splnění zadaného téma: 1

Dynamika představení: 1

Akce: 1-

Herecké výkony: 1

Hudba: 1

Scéna a kostýmy: 1

Sociální a divadelní interakce: 1

Zapojení netradičních prvků: 1-

Při premiéře se ne vždy vše povede. U Chrtí packy se celkem všechno povedlo, byť s několika drobnostmi odpovídajícími rané fázi zkoušeného představení. Troufnu si tvrdit, že všechny další reprízy budou ještě kvalitněji zvládnuté. Proto neváhejte a vyjděte si do divadla klidně s celou rodinou. Tenhle kus je prostě úplně pro každého. Kdo z dospělých ještě dokáže být alespoň chvíli malým klukem nebo holkou, odnese si z představení na Malé scéně DJKT v Plzni dokonce možná více než jeho ratolesti.

 Mám-li této premiéře vystavit vysvědčení podle nastaveného modelu, potom by vypadalo takto:

 

Klára Š. Špičková a kolektiv – Chrtí packa zasahuje

Malá scéna DJKT v Plzni; premiéra 5. 12.  2015

Představení: Prospěl s vyznamenáním

Autor: Jan Raus | sobota 2.1.2016 17:10 | karma článku: 20,35 | přečteno: 713x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic