Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lucka Fancy Foxx - Punková liška s kytarou

Punková divoženka, zpěvačka a výborná kytaristka, které miluje Brno, život a chce se v něm zabývat vlastními projekty týkajících se postavení a života subkultur. Rozhovor berte coby pozvánku na tour brněnské kapely FANCY FOXX

Jeden možná poněkud otřepaný vtip tak trochu vystihuje méně významné postavení brněnských muzikantů (ale rozhodně nejen jich) oproti jejich pražským či do hlavního města zběhlým kolegům. S větou, kterou říká „pražák“ „brňákovi“: „A víš co se o Tobě říká u nás v Praze? Nic!“ je rozhodně možné v určitých aspektech fungování mainstreamu a showbyznysu souhlasit.

 

 

Pokud nejste muzikant z Brna. Brněnská scéna se zcela nepochybně nemůže srovnávat s tou pražskou, ale i v největším moravském městě hudba žije a dala české rockové i jinak populární hudbě nejedno jméno, které stojí za zmínku. Dnes představíme našim čtenářům zpěvačku a kytaristku nově seskupené brněnské formace FANCY FOXX, Lucii, která používá jako pseudonym Vonásková a přezdívku Mimona.  Po deseti letech v různých brněnských formacích ( Labrador Tea, Fruitmachine, Poison Candy, The Well, Nussia Poroa, Jitka Glosová ) z ní vyrostla rozhodně zajímavá kytaristka a osobitá zpěvačka. Při jedné srpnové návštěvě Prahy si Lucka udělala chvilku a podělila se o některé své dojmy a názory, které vám s omluvou za mírné pozdržení nabízím nyní coby pozvánku křest klipu 31. října v klubu ELEVEN s názvem "Pro nás dva" z vidlovesničky Vepřové a zároveň na turné, které Lucka s Fancy Foxx odstartuje 6. listopadu v Plzni.

 

Začněme, možná trochu netradičně, tvou dnešní úsměvnou příhodou se schůzkou v Praze. Můžeme?

Lucka: Tak klidně můžeme. Měla jsem se sejít s lidmi, kteří se budou podílet na našem videoklipu. Po telefonu jsme se dohodli, že se potkáme na Náměstí Republiky. Já čekám na Náměstí Republiky v Praze a oni na Náměstí Republiky v Plzni. To se někdy stane.

To je pravda. Tak pojďme k první otázce. Stále ještě studuješ, zeptám se, zda pořád Hudební vědu na Masarykově univerzitě? Co z tebe „bude“?

Lucka: No, momentálně studuju sociologii, hudební vědu jsem nechala ve třeťáku, takže ze mě bude sociolog. Představuju si, že by ze mě mohl být výzkumník, že zůstanu na škole a budu si dělat svoje vlastní projekty. Projekty týkající se subkultur.

To je zajímavé, Jaké je tedy postavení subkultury v dnešní společnosti? Je jich moc, málo nebo přiměřeně prostředí? Kde jsou hranice ke sklouznutí do mainstreamu? Jaký je názor odborníka a hudebníka zároveň?

Lucka: No ….. Myslím si, že to není otázka toho, jestli je toho u nás moc nebo málo. Prostě to vždycky tak nějak logicky je, existuje to jako protiklad tý mainstreamový kultury. Všechny lidi nebaví dělat nebo konzumovat mainstream - nechtějí jen konformní věci, chtějí být tvůrčí a originální. Subkultury tady byly, jsou a budou. A není otázka pro nás, jestli jich je dost nebo by jich mělo být víc. Lidi by prostě měli dělat to, co je baví. S přístupem: Budu dělat, co mi řeknete, když mi za to dáte dost peněz“ by mě to nebavilo.

 

Do tvého muzikantského života patří různé rockové kurzy, muzikantské workshopy nebo i Letní umělecké dílny. Řekneš mi o tom něco víc?

Lucka: Tak Rockový kurzy probíhají jako letní tábor a je to vlastně výuka hry na všechny možné nástroje. Letní umělecká dílna je setkání fotografů, malířů, sochařů a muzikantů. Ono se to v podstatě všechno prolíná a doplňuje, fotografové fotí sochaře nebo kapely, všichni tam tvoří a vznikají z toho zajímavá spojení. Dohromady to dal před 19 lety Honza Militký, z těch známějších lektorů tam učil v nedávné minulosti třeba Doksanský z Arakainu, Ríša Scheufler na basu, Honza Tulenko, který teď hraje na kytaru v Show Jana Krause, byl tam i Camillo Caller, bubeník od Vondráčkový a letos Zdeněk Bína z -123 minut.

Jaký je o takovou akci zájem? Přibliž to trochu pro případné uchazeče příštího, jubilejního 20. ročníku.

Lucka: Tak zájem je velký, ale záleží na ročníku. Od 40 lidí do 150, jsme vždycky trochu omezený kapacitou, takže můžou jet všichni do určitého počtu. Těch 150 je takovej strop. Konalo se to různě po republice, ale po letošku platí, že jubilejní ročník bude opět v Domažlicích, kde to bylo moc fajn.

Pojďme ke tvé hlavní lásce a to je hra na kytaru. Co sis za těch deset let hraní nejvíc užila a na co nebo na koho nejvíc vzpomínáš? Prozradíš nějaký svůj kytarový vzor?

Lucka:  Nejvíc jsem si užila spoustu koncertů a muzikantských workshopů. A vzorem mi je určitě americký jazzový kytarista Mike Stern. Chodila jsem na hodiny ke Spilkovi, k Militkýmu, Kirkovi Běhunkovi, u Kurta Rosenwinkela jsem měla pár hodin, což je jazzový kytarista z Brooklynu, skvělý zkušenosti. Myslím si, že by se člověk měl naučit využívat všechny možnosti svýho nástroje a potom si teprve hrát co chce.

Jak ses dostala do kapely Fancy Foxx? Víme, že budete točit klip. ale představ všem tuhle brněnskou a jistě ambiciózní partu?

Lucka: Ano, budeme točit klip, dokonce dva, na písničku „Pro nás dva“ (Junek Film) a na song „Sue Suicide“ z dílny brněnských Epicture. Rovněž připravujeme CD, který bude hotový zhruba v září. A k tomu bude i koncertní šňůra, která je na podzim už naplánovaná a bude pokračovat i v dalším roce, s nějakým zajímavým hostem. Něco máme rozjednaný, ale nechci to prozrazovat, tak řeknu spíš něco k tomu klipu. Bude to písnička o slečně, která má tři kozy. Kvůli jejímu trojitému poprsí ji společnost neuznává, ona je nešťastná a rozhodne se spáchat sebevraždu podle malé oranžové knížky, kterou možná znáte, jmenuje se Králíčkovy sebevraždy. Chlupatý fluffy králíček jí ale příliš dobře neposlouží a z deseti pokusů se jí ani jeden nevydaří tak, jak by chtěla. Setká se s kapelou a ta se jí pokusí přesvědčit, že sebevražda nemá smysl. Hlavní roli v rozuzlení hrajou sexy kluci z Totálního nasazení, ale jak to dopadne, to uvidí diváci až v klipu.  Samotný vznik kapely je celkem jednoduchý. Chlapci se dali dohromady, když přestaly fungovat jejich předchozí kapely, dali si inzerát na zpěvačku, já se přihlásila. Když jsme se poprvé potkali, tak jsme zjistili, že už se stejně dlouho známe z brněnský muzikantský scény a všechno se to rozběhlo. Už proběhly určité výměny, teď hrajeme v nový sestavě Libor Balušík na kytaru (ex Herkules, Covers for Lovers), na bicí máme Marka Kšicu a na basovku Matěje Pečenku. Určitě nejsme politická kapela. Nemáme v tom žádný politický vyjádření. Na druhou stranu písničky o tom, že je všechno vlastně super, protože sluníčko svítí, nemáme. Myslím, že naším hlavním poselstvím je: Žijte tady a teď naplno a serte na to, co bylo předtím.

 

Smělé a celkem nákladné plány. Kdo to zaplatí? Máte sponzory nebo k tomu přistupujete aktivně i vy sami?

Lucka: Sponzory nemáme, rádi bychom zapojili všechny naše příznivce. Připravili jsme crowdfundingový účet na Startovač  o spoustu úžasných věcí, mezi kterýma jsou CD, limitované edice kapelních předmětů a hlavně o originální rekvizity z natáčení a z promo focení. Vyskytne se tam například trojité poprsí, kostým lišky, pytel dlažebních kostek pro bezpečné sebeukamenování, poledancové vystoupení. Každému pak pošleme jmenovitě poděkování a uvedeme ho v poděkování u videoklipu.

Zabrouzdejme trochu do Brna a do jeho historie? Víš, jaké výročí bude Brno slavit následující víkend 14.-16.srpna?

Lucka: Ne (smích). Tak to vůbec netuším.

Je to 370.výročí úspěšného odražení obléhání Brna Švédy při třicetileté válce v roce 1645. Ale pojďme k poněkud bližší historii, té hudební. Co brněnská legenda, kapela Progres. Pavel Váně je ve tvé diskografii? Co jména jako Výlet nebo Narvan? Letos uplynulo 15 let od tragédie, která brněnské scéně pravděpodobně hodně ublížila. Říkají ti něco jména Mário Feinberg nebo Martin Pokora?

Lucka: Narvan znám a o té autonehodě jsem něco málo slyšela. Basák Zdeněk Smetana teď hraje v brněnské kapele Kontrolla a to je moje jediný spojení s Narvanem a jeho historií. Koncert Progresu jsem samozřejmě nezažila, ale mám je ráda, poslouchám je celkem dost. Výlet bohužel nepamatuju.

 

Platí stále „Nuda v Brně“? Nebo je v Brně kam jít, kam pravidelně chodit za dobrou muzikou? Pozvi a proveď nás brněnským nočním životem. Co kupříkladu multifunkční prostor SONO Centrum Brno? Využije Brno takovýhle prostor? A oprostěme se od kauz, které jeho výstavbu provázely.

Lucka: Se Sonem byla spojená nejedna kauza, ale v mých očích je to hezká stavba. Hraje se tam dobře, je tam výborný zvuk a dobře se tam chodí na všechny koncerty. Kluby v Brně jedou, zatím bez větších ztrát. Fléda funguje stále, hlavně na ty větší koncerty, ve Starý pekárně se hraje hlavně jazz, ethno a alternativa a jednou měsíčně je tam Free Monday, Favál dneska spíš jen příležitostně, funguje Melodka, M13 a samozřejmě Brooklyn, který šlape, co Brno existuje. I když přijedeš kdykoliv do Brna na blind, vždycky tam ten večer dva, tři dobrý koncerty budou. Z těch větších akcí můžu doporučit festival ohňostrojů s hudbou  IGNIS BRUNENSIS a určitě JAZZ FEST Brno, který dokáže přivézt do Brna ty největší hvězdy. A ačkoliv to je z jiného soudku, tak bych asi každého pozvala do Brna na Cejl, to jinde v republice nenajdeš. (chudá pavlačová čtvrť na východ od centra-pozn. red.). Cejlový nonstopy jsou zážitek, stejně jako kavárny. Lidé nemají v podstatě kde bydlet, ale každá kavárna má wifi.

Tak tomu celkem rozumím, dost často žiju po kavárnách s wifi. Než poděkuji za příjemně „prokecanou“ hodinu, pozvi nejen naše čtenáře na nějaký nejbližší koncert Fancy Foxx?

Lucka: Tak pozvu vás na náš nový web http://www.fancyfoxx.cz/ a start našeho tour 6.11. v Plzni. Následně objedeme během listopadu a prosince celou republiku, od Mostu přes Hodonín až po Bratislavu.

Autor: Jan Raus | čtvrtek 29.10.2015 11:15 | karma článku: 21,10 | přečteno: 1086x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic