Strakonice nejen sobě - festivalové ohlédnutí 2015

19. 09. 2015 14:07:45
Pro začátek bilančního období nultého ročníku přehlídky veškeré strakonické kultury Strakonice nejen sobě 2015 předkládáme tento materiál s dovětkem: "Statistika nuda je, má však cenné údaje".

Přepisuji poznámky z festivalového programu popsaného tužkou uzmutou Švandově Trnkovic Dorotce v podání Evy Vávrové, se kterou jsem mohl s úlevou odškrtnout všech 39 plánovaných vystoupení na 22 místech ve městě během 5 festivalových dnů. Poplatně dnešní době vytvoříme přehledné tabulky a grafy, které umístíme na našem webu. Pro začátek bilančního období nultého ročníku přehlídky veškeré strakonické kultury Strakonice nejen sobě 2015 předkládáme tento materiál s dovětkem: Statistika nuda je, má však cenné údaje.

Program

Program festivalu Strakonice nejen sobě byl deklarován jako multižánrový a multigenerační. S touto programovou koncepcí festival vznikl a po necelých 168 hodinách od jeho skončení lze zcela jednoznačně konstatovat, že tomu opravdu tak bylo. Strakonickým i přespolním návštěvníkům dramaturgie festivalu umožnila díky minimálnímu překrývání jednotlivých programů shlédnout kontinuálně v čase podstatnou část z pestré nabídky, ač to neplatilo například pro hlavní festivalový den, kterým byla zcela nepochybně přesně před týdnem sobota – ve 14 hodin startovalo 7 vystoupení. Ovšem žánrově natolik odlišných, že si každý našel to své. Nevyhnuly se nám ani nečekané změny v programu, který jsme dokázali aktualizovat pouze v internetové podobě a o změnách informovat návštěvníky prostřednictvím festivalového Info Meeting Pointu na tržnici U sv. Markéty. Takže se všem, kterým vynucené změny poněkud zhatily plány, velice omlouváme a děkujeme za pochopení ( posun začátku fire show Tekknical Hard Cirkus v pátek a přesunutí koncertu Black&White z hradu na Open MIC stage v sobotu ). Ze všech našich chyb se hodláme do budoucna poučit a příště se jich vyvarovat.

Od instalace plastiky Jiřího Mášky s názvem Ikarus umístěné na náměstí nad proslulým kruhovým objezdem zvaným místními „Piškot“ (na kterém v sobotu exceloval bubenický kvintet 100 Fingers and 5 Pints) přes vernisáž fotografií Václava Wonkyho Krále a i Tylovu nesmrtelnou klasiku “Strakonický dudák aneb hody divých žen“ v podání DS Čelakovský oficiálně odstartovalo předložené menu festivalu slavnostní zahájení dramaturgem festivalu Petrem Hnilem, starostou města Strakonice Břetislavem Hrdličkou a strakonickým skotským dudákem Karlem Klímou a další veškerý program již proběhl v souladu s tím uvedeným na webu http://nejensobe.cz/program/

Nejaktivnějším souborem byl bezesporu jediný zahraniční účastník z Nizozemí, ve Strakonicích téměř zdomácnělé seskupení Hailander. Mimo svých tří oficiálních vystoupení zvládli holanďané slavící dvacet let své existence obejít téměř všechny scény a zahrát si s kýmkoliv, kdekoliv a působili jako festivalový posel dobré nálady. Dalšími umělci, kteří zvládli více než jedno vystoupení jsou skotský dudák Karel Klíma, taneční skupina Rozálie, Loutková scéna Radost, dětský divadelní soubor Tlaminy, dramaticko-divadelní soubor ZŠ Dukelská, hudební škola Yamaha a kapela Sun on Field.

Účinkující

Na 22 scénách během prodlouženého víkendu v barvách listů babího léta stanulo necelých 600 vystupujícíchhudebníků a zpěváků, tanečníků, činoherců a loutkoherců, fotografů a výtvarných umělců, spisovatelů a literátů, točkařů ohně, sprayerů grafitti, breakdancerů, provazochodců, DJ ́s nebo „modelek“.

Nejmladším vystupujícím umělcem byla šestiletá Tereza Kroutilová z taneční skupiny RM Dance, na opačném konci pomyslného pódia zvaného život naopak bravurně vystoupil se saxofonem v Orchestru ZUŠ Strakonice L Band pan Miroslav Lukeš st. Ve věku 85 let.

Mimo písecké kapely Inspiro (pátek, restaurace Jiskra), českobudějovického "boschjazzbandu" Jazz Bé (pátek, kavárna Kafíčko) a interaktivní malby na strakonický hrad v podání Ateliéru Libušín byli všichni ostatní účinkující místopisně spjatí se Strakonicemi.

76 přihlášených souborů nebo jednotlivců vystoupilo bez výjimky ZDARMA!!!

A nejen za to jim patří vřelé díky a respekt! Ten si ostatně získal každý jeden už vlastním vystoupením. Snad všichni strakoničtí umělci získají vaši trvalejší návštěvnickou přízeň i během právě začínající kulturní sezony.

Festival Boys & Girls

Za celým festivalem stojí v pozadí nepočetný tým lidí, který se dával dohromady od dubna, takže smekám před všemi svými kolegy, kteří se jakkoliv zasloužili o zdar celé akce. Tříčlenné vedení festivalu mělo k dispozici „jedenáctku“ produkčních a stagemanažerů, osvědčený tým Sunshine Cabaret, akční a dobře se doplňující dvojici moderátorů Magda Nováčková a Honza Holek, skvěle fungující kvintet fotografů pod taktovkou Václava Krále, naprosto profesionálně pracující reportážní štáby CAN Production pod vedením Aleše Koutenského, ale i tým studentů strakonických středních škol nebo dobrovolníky z řad Svazu diabetiků citlivě „koučovaných“ Pavlou Maradovou. Požární dozor festivalu zajistil Svaz dobrovolných hasičů, lékařskou službu Český Červený kříž ve Strakonicích, festivalovou dopravu obstaral Martin Bogusch, zvuk a osvětlení kupříkladu obsluhovalo 10 techniků. Celkově se organizačně a pořadatelsky na průběhu festivalu podílelo téměř 120 lidí. Včetně zaměstnanců MěKS Strakonice, MěÚ Strakonice, Muzea Středního Pootaví, Šmidingerovy knihovny nebo Technických služeb Strakonice.

Návštěvníci

I přes některé hlasy, které se již před festivalem pesimisticky ozývaly směrem k účasti ve „vylidněných“ Strakonicích, jsou čísla návštěvnosti festivalu více než příjemným překvapením. Asi pro všechny. Strakoničtí ukázali, že jim místní kultura není cizí a že mají o její kompletní přehlídku zájem. I počasí přispělo k tomu, že se po dlouhé době ulice města zaplnily jeho obyvateli a návštěvníky z Vodňan, Blatné, Písku, ale i Tábora, Českých Budějovic a dalších koutů země české. Všichni se potkávali na různých místech a při rozličných představeních. Děti, teenageři, rodiny s dětmi, máničky, pankáči, motorkáři, odrodilí rodáci i senioři si festival dokázali užít a nechali se pohltit čilou a klokotající festivalovou vlnou. Podle vyjádření Policie ČR a MP Strakonice nedošlo během festivalu k žádným incidentům. I tak oběma složkám děkujeme za kooperaci.

Přejděme ke konkrétním údajům týkající se návštěvnosti. Ty po dobu festivalu sbíral tým určených supervizorů, jelikož bylo už z podstaty festivalu jasné, že po jeho skončení nebudeme disponovat počtem prodaných vstupenek.Proto tato čísla nepředkládáme jako 100%. Berte festivalové statistiky jako přibližné údaje, které se ovšem díky několikanásobné kontrole a revizi dají považovat ze velmi relevantní odhad.

Středeční diskusní 4um navštívilo 63 lidí, zahajovací čtvrteční program přilákal 320 z vás, páteční odpoledne a večer věnovalo této akci na 1200 diváků, sobota k tomu přidala dalších 1800 příznivců kultury a 600 návštěvníků doplnila neděle. Celkový počet návštěvníků všech představení na festivalu lehce přesáhl 4000. Což považujeme za čísla, která jsou reálná a pro nultý ročník festivalu určitě více než lichotivá. Tím spíše, dosadíme-li je do rovnice: počet návštěvníků děleno přesně stanovená kapacita scény rovná se návštěvnost představení (v procentech). Průměrná návštěvnost programu na všech 22 místech vyšplhala na 74,5%. Zaplnit festivalové stage ze tří čtvrtin je určitě víc, než očekával kdokoliv z nás. Nejvíce diváků registrujeme v sobotním podvečeru, kdy při vystoupení taneční skupiny RM Dance shlédlo přes 500 diváků, hned v závěsu je vystoupení bubeníků na kruhovém objezdu na náměstí (něco přes 400), třetí pořadí v celkovém počtu návštěvníků patří pátečnímu Goodbye summer no.10 (téměř 400) v kempu ma Podskalí. Vernisáž fotografií v kavárně Kafíčko, pořady v Čajovně Pod stolem, promítání historických snímků Strakonic Jaroslavem Landsingerem v knihovně, sobotní soaré na Křemelce nebo páteční elektro-taneční večer v Jedárně – to všechno jsou 100% „vyprodaná“ představení. Naopak nejslabší návštěvu festivalu viděla i díky našemu pochybení ZŠ Povážská, kde byla návštěvnost pouhých 29% z celkové možné kapacity. Nejmenší scénou byla útulná Čajovna Pod stolem (20 míst), tou největší zcela logicky hradní nádvoří.

Každému, kdo si na náš festival vyhradil chvilku a navštívil alespoň jedno představení tímto opravdu upřímně děkujeme!

A priori

Festivalové „perličky“ začnu jménem Hana Ratajová. Ta pomohla festivalu hned několikrát, nadevše ostatní vypíchnu bezprostřední realizaci koncertu učitele ZUŠ Romana Kopřivy na vlastní venkovní terase. Naše díky patří píseckému Divadlu Po čarou za poskytnutí a provozování živého fotbálku na Zavadilce. Protidrogovou prevenci na SNS 2015 zajistili streetworkeři Preventu, kteří se v pátek pohybovali po trase Jedárna – kemp Podskalí, bývalý jihočeský protidrogový koordinátor Štefan Schwarz se svou neziskovou potom působil v sobotu v Rennerových sadech. Stejně tak zmíním i skvělou rozvahu a promluvu Jozefa Štefančíka ze Sboru církve Bratrské ELIM na téma „Žít nejen sobě“ na open air bohoslužbě v nedělním dopoledni. Nebo akci Využití prostoru ve starém Fezku Na Dubovci, kterou společně s obrovským festivalovým logem realizovala (v rámci festivalu, ovšem ze zcela vlastní iniciativy) skupina studentů ze stovek metrů různých typů látek a přízí, hadrů, drátů. Festival má i své miminko. V pondělí se v ranních hodinách narodila manželům Gerčákovým, organizátorům projektu Poznej svého souseda, dcera Zuzanka. Maminka statečně absolvovala středeční 4um a všechny vyčerpávající festivalové dny. Za celý tým SNS gratulujeme.

Financování

Přesná čísla v tuto chvíli ještě poskytnout neumíme, ale zcela určitě vypracujeme kompletní finanční zprávu s vyúčtováním a zveřejníme jí na webu Strakonice nejen sobě.

Musíme poděkovat všem, kteří tento festival podpořili jak finančně, tak bezplatným poskytnutím prostor, produktů či služeb. Všem 78 přispěvatelům na našem crowdfundigovém účtu na HitHit.cz náleží avizované a zasloužené odměny. Náš projekt byl zařazen a podporován samotným portálem HitHit a jen díky vám skončil mezi těmi úspěšnými. Částka 51.650,-Kč, která přesáhla požadovaný limit o 3%, bude po zaplacení poplatku provozovateli ve výši 9% + DPH použita na úhradu přímých a nepřímých nákladů a transparentně proúčtována. Stejně tak zveřejníme vyúčtování finančních prostředků, které do akce pomyslně i fyzicky vložilo město – jedná se přece i o vaše peníze.

PR a média

Troufnu si tvrdit, že tahle akce neskončila u městských hradeb a určitě patří k těm nejlépe propagovaným kulturním akcím ve městě. Hlavní mediální partnery, kterými byly a nadále jsou Strakonická televize, Týdeník Strakonicko, Český rozhlas - Rádio Wave a portál ŽivýRegion.cz, skvěle doplnila další krajská tištěná média, rádia Impuls, Faktor, Kiss Jižní Čechy, Rockrádio nebo Český rozhlas České Budějovice a spousta internetových partnerů, jmenujme namátkou Strakoňák.cz, PíseckýSvět.cz, Kulturně.com či Kulturio. Své osobní poděkování posílám Pavle Maradové z Týdeníku, Janě Holoubkové z jihočeského Press klubu, Václavu Koblencovi z Regionálních deníků, Honzovi Hladoníkovi a Robertovi Candrovi z Wave, Petrovi Královi a Janě Guldě z ČRo 1 – Radiožurnál, Markétě Vozkové z ČRo Plus, Monice Filipové z 5+2 a dalším kolegům, kteří zcela nezištně o našem festivalu informovali ve svých mateřských médiích. V neposlední řadě nezapomenu poděkovat MěKS Strakonice za jejich příspěvek pro propagaci celé akce a redakcím městských zpravodajů ve Strakonicích a Písku, ČP Servisu nebo novinám OC Maxim ve Strakonicích.

Závěrem

Na našem webu v nedaleké budoucnosti určitě uvedeme všechny, kteří se svých povinností nad běžný rámec zhostili s maximální snahou o úspěšnou realizaci programu nebo svého příspěvku festivalu včetně obrazové fotogalerie. Dokázali reagovat na nečekané problémy či přinést a věnovat festivalu svou vlastní energii, elán, myšlenku nebo pomoc. Stejně tak rádi připomeneme další informace o festivalu, který právě skončil. Co by skončit nemělo je určitě to, aby tato akce nebyla po dalších 730 dní tím jediným o čem se v souvislosti s kulturou ve Strakonicích bude mluvit. Myslím, že festival přinesl pro mnohé nová setkání a přátelství, nové podněty pro všechny a zvýšil chuť do vzájemné spolupráce a propojování zdánlivě nepropojitelného. Ve smyslu zvýšení povědomí o strakonické kulturní scéně a její propagaci širokému okolí splnil festival svou úlohu bezezbytku. Což byl primární smysl celé akce, která by měla spustit práci našeho týmu i během volného času, který zbývá do zahájení příprav na 1. ročník vašeho festivalu STRAKONICE NEJEN SOBĚ 2017. Ten bude jistě významným kulturním bodem v roce ve které si bude město Strakonice připomínat a slavit 650.výročí získání městských privilégií. Ačkoliv i u tohoto výročí platí strakonické „ale neví se přesně kdy...“

Věřme, že u dalších kulturních akcí v rámci spolku Strakonice nejen sobě budete vždy vědět kdy, kam a proč a že se váš kulturní kalendář doplní o další zajímavé a silné prožitky či zážitky, což jsou jediné „zisky“, které vám nikdy nikdo nemůže zakázat, sebrat nebo alespoň zdanit. Těmi nejbližšími bude divácká anketa o "hvězdu" letošního ročníku a výstava festivalových fotografií včetně foto soutěže pro ty z vás, kteří jste během pěti festivalových dnů pořídili zajímavou fotku. Odstartuje vernisáží již 2.října ve Šmidingerově knihovně. O termínu promítání festivalového dokumentu z dílny CAN Production vás samozřejmě budeme informovat.

Za organizační tým festivalu Strakonice nejen sobě

Jan Raus

Autor: Jan Raus | sobota 19.9.2015 14:07 | karma článku: 23.43 | přečteno: 1172x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 211 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037

občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...