Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strakonické kulturní fórum 2015: Neoficiální start festivalu Strakonice nejen sobě

Stejně, jako bubnovaly kapky deště včerejšímu ránu ke správnému kroku do celého dne, přiblížila se chvíle, která zcela neodiskutovatelně a oficiálně odstartuje nultý ročník festivalu STRAKONICE NEJEN SOBĚ 2015.

 Celému prodlouženému víkendu plného umění, hudby a tance předcházelo setkání politiků, odborníků z oblasti kultury a cestovního ruchu, strakonických umělců a vás všech, kterým není kulturní dění ve Strakonicích zcela lhostejné. Nakonec vás do Rytířského sálu strakonického hradu zamířilo na šest desítek a 4um- Strakonické kulturní fórum 2015 bylo i díky všeobecně konstruktivnímu duchu žívé a diskusní, přesně podle našeho přání.

 

 

V úvodu lehce po 17. se představili zástupci všemožných kulturních subjektů, souborů či sdružení, a to formou, kterou jsme přejali od projektu PECHA KUCHA. Smyslem projektu Pecha Kucha je, aby prezentace byly co nejhutnější, aby si dokázaly udržet pozornost posluchačů. Během jednoho večera tak měl každý z přednášejících v našem případě 3 minuty, během nichž předvedl 10 obrázků nebo video, přičemž každý z nich mohl, ale nemusel komentovat. Za necelých 60 minut se představílo 14 zástupců z řad účinkujících, a pořadatelů. Důkazem úspěšnosti projektu je skutečnost, že se setkání Pecha Kucha Night pravidelně konají již ve více než 230 městech na všech kontinentech a nyní k nim přibyly i Strakonice. Formát těchto setkání již na svých jednáních začíná přejímat i řada firem.

 

 Celým večerem provázela dámská polovina festivalového moderátorského dua Magda Nováčková, Honza Holek zástupce té pánské poloviny skvěle zastal cateringové a uvaděčské povinnosti a s přehledem kočíroval tým děvčat ze strakonických středních škol.

 

 Na různá témata týkajících se kultury a jejího financování, podpory kulturních subjektů, poskytování grantů nebo dotací diskutovali s bývalými i současnými představiteli města Strakonice (oslovili jsme kompletní politické spektrum současného zastupitelstva),  Františkem Christelbauerem, Michalem Polatou nebo Ivanou Říhovou, za odbor školství a cestovního ruchu ve Strakonicích Eva Janochová, z nedalekého Písku přijali pozvání ředitel Centra kultury Písek Josef Kašpar, tvůrce grantového programu Martin Zborník či vedoucí Destinačního managmentu Písecko Lucie Holá. Za sdružení UniJazz přijela podpořit tuto akci Jana Černá-Hlédíková, z Bechyně velmi ochotně dorazil ředitel tamního MěKS Štěpán Ondřich. K výčtu našich panelistů patří i další diskutující, kterými byli např. člen kulturní komise a muzikant Štěpán Klučka, hudebník a vyučující na ZUŠ Miroslav Lukeš, zástupkyně Šmidingerovy knihovny Marta Hessová a další včetně starosty města Strakonice Břetislava Hrdličky. Bohužel musím coby „duchovní otec“ této akce připojit i dvě narychlo zaslané a námi akceptované omluvy od ex dramaturga Nové scény Národního divadla a člena grantové komise hl.m.Prahy Štěpána Kubišty a mentora volyňské kultury a vedoucího muzea ve Volyni Karla Skalického, kteří se původně chtěli velmi ochotně zúčastnit.

 A pokud se správně ptáte, proč se taková akce konala a jaký má mít do budoucna smysl, potom vám závěrem rád odpovím. 4um proběhlo a věřme, že přinese to, co je naším společným cílem.

a) více propojit veřejný kulturní sektor s tím privátním

b) celou kulturní frontu bez rozdílu zřizovatele začlenit do plusových a prezentačních aktivit města a exportovat ji do veřejných prostor či sousedních či partnerských měst

c) připravit podklady a návrh na transparentní, odborně zpracované a posouzené financování veškeré regionální kultury od roku 2016 podle předem jasně nastavených pravidel

d) vytvořit veřejný a hlavně jednoduchý a přehledný kulturní portál s veškerými informacemi z oblasti kultury a cestovního ruchu pro Prácheňský region (Písek, Strakonice, Prachatice, Sušice)

e) a za e) si nechme pro možný dobrý nápad nebo vaši připomínku, kterou případně dodatečně vznesete

 

Věřím, že se i ve městě pistolí, fezů a motorek najde dostatek lidí, kteří mimo plnění nákupních košíků v nadnárodních obchodních řetězcích potřebují zapomenout na všední starosti v divadle, na koncertě nebo kdekoliv jinde, kde se může jakékoliv umění objevit a budou se snažit povznést ho a začlenit zpět jako plnohodnotnou součást společnosti a obyčejného a běžného života města.

Autor: Jan Raus | čtvrtek 10.9.2015 11:59 | karma článku: 19,94 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:12

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic