Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Andrea Karlovcová - Je možná naopak úspěch, že čtenářů rapidně neubývá

Jak se ve Strakonicích daří knize, knihovně a kultuře všeobecně navazovat na obroditelský odkaz Josefa Šmidingera? Nejen o tom si můžete přečíst několik řádek z rozhovoru s ředitelkou Šmidingerovy knihovny Andreou Karlovcovou.

 Jelikož se s  Andreou Karlovcovou znám od základní školy a byl jsem i na její svatbě, budeme si při našem krátkém rozhovoru tykat.  Když jsme začali dramaturgicky řešit festival SNS 2015, byla knihovna jedním ze stěžejních míst, které jsme do akce chtěli zapojit. Což se díky vstřícnému a aktivnímu přístupu vedení a všech zaměstnanců podařilo zrealizovat bez většího zádrhelu. Nakonec i knihovna, která musí reagovat na nová media a současné trendy potřebuje další čtenáře a návštěvníky. Takže několik otázek a odpovědí paní ředitelky předkládáme i jako pozvánku k návštěvě strakonické Šmidingerovy knihovny.

 

 

Předpokládejme, že uspořádáme ve Strakonicích anketu, kdo byl Josef Šmidinger? Při shodě náhody a štěstí tipuji 3 z 10, ale obávám se, že jsem optimistou. Přesto tento páter a kantor patří mezi poměrně známé osobnosti Národního obrození a troufnu si tvrdit, že i mezi nejslavnější strakonické rodáky. Blízce se přátelil s Čelakovským, Plánkem a dalšími vlastenci, prodával a šířil česky psané knihy a po zásluze získal členství v Matici české. Právě pro tento spolek získal Josef Šmidinger přes 400 nových členů a získal 20 000 zlatých, což tvořilo téměř 1/5 základního jmění spolku. Ve Strakonicích žil, učil se a vyučoval, založil zde v roce 1843 knihovnu, ovšem život ho zanesl za jeho půl století trvání na různá místa. 16. srpna uplynulo 130 let od odhalení pomníku Josefa Šmidingera, které se událo v roce 1885 v Hostomicích pod Brdy, v místě jeho skonu. Tehdejší město Strakonice věnovalo na jeho realizaci 50 zlatých.

Po prvním článku o multižánrové přehlídce Strakonice nejen sobě 2015 otištěném v Týdeníku Strakonicko se k mým uším donesla poznámka ve smyslu "něco o novodobých národních obroditelích". Myslím, že nikdo z lidí, kteří za celou myšlenkou stojí, takové ambice nemá, přesto souhlasím, že v tom určitou analogii se Šmidingerem najít lze. Chceme založit tradici založenou na bohaté a rozmanité regionální kultuře, kulturní setkání, kterého se může účastnit každý a společnými silami všech kulturu šířit a podporovat ji. Takže přejdu k první otázce. Co si o celé akci myslíš? Jaký má ve tvých očích význam a může se skutečně stát tradičním společenským setkáním strakonické kulturní fronty jedenkrát za dva roky?

Andrea: Nápad zrealizovat ve Strakonicích kulturní festival napříč žánry mě příjemně překvapil. Také jsme se k němu jako knihovna hned po vyhlášení výzvy přidali. Představit to, co nabízí kulturní scéna v našem rodném městě, je přeci jednoznačně kladná záležitost. A opravdu před Vámi, hlavními organizátory, smekám, že jste se do toho pustili v takovém rozsahu, jaký se nyní rýsuje. Kreativita, aktivita a chuť jít do něčeho nového a třeba i nevyzkoušeného má podle mě význam vždycky a zejména na poli kulturním, tedy de facto neziskovém. Já festivalu srdečně přeju, aby se stal tradičním. Letošní nultý ročník příjemně překvapí, vychytá případné nedostatky a za dva roky to bude jen lepší! 

 

Čím přispějete k programu festivalu právě vy jako Šmidingerova knihovna?

Andrea: V knihovně se v pátek představí dva mladí začínající autoři – od 15:00 hod to bude tvůrce komiksů, grafik a ilustrátor Ondřej Frencl a od 16:00 hod pak Josef Němec - autor knihy Safírové oči. V sobotu se u nás můžete ve 14:00 hod setkat s dokumentárním fotografem Petrem Tomanem a od 16:00 hod vystoupí kapela Člověk v písni a spolu s ní Jan Mrázek a Vít Malota. V neděli  od 11:00 do 13:00 hod nabídneme zájemcům projekci archivních záběrů Strakonic s komentářem Jaroslava Landsingera.

 

Co můžeme zmínit v souvislosti s dalšími aktivitami Šmidingerovy knihovny při jejím běžném provozu? A co kupříkladu další formy literatury jako jsou elektronické knihy nebo audioknihy?

Andrea: Kromě standardních služeb půjčování knih, novin a časopisů nabízí knihovna řadu dalších akcí. Za všechny např. školení počítačové gramotnosti, besedy se spisovateli či zajímavými osobnostmi kulturního světa, tvořivé dílny, vycházky či výlety do přírody, pak třeba již pátým rokem organizujeme farmářské trhy, či lekce vegetariánského vaření a také jsme loni i letos vyšli mimo kamenné zdi hradu s projektem Knihovna na cestách. Aktuálně teď na září jsme kromě jiného připravili drumcircle – bubnování v kruhu, 19. 9. druhý strakonický Vegetfest v parku, kam všechny srdečně zveme. Audioknihy nabízíme již několik let a jsou stále oblíbenější, dokupujeme tedy nové a atraktivní tituly a v současnosti jich máme kolem 450. Elektronické, čili e-knihy nabízíme od podzimu loňského roku, kdy jsme uzavřeli smlouvu s nakladatelstvím eReading. Čtenáři knihovny si je mohou půjčit přímo z našeho online katalogu aniž by do knihovny fyzicky přišli. Předchází tomu jednoduchá registrace a stažení aplikace eReadingu do tabletu či telefonu. Jediným omezením zatím bohužel je typ operačního systému. A to buď Android nebo iOS. V knihovně také půjčujeme na ukázku čtečky eReading, na nichž si lze půjčení e-knihy vyzkoušet.

 

 

Co se během tvého působení podařilo realizovat nebo prosadit ke tvé maximální spokojenosti a naopak, co se nepodařilo nebo dlouhodobě nedaří?

Andrea: Za těch 5 let mého vedení jsem s činností knihovny stále spokojená. Zkoušíme nabízet nové služby i akce a přizpůsobovat nabídku poptávce. Velkou radost mám taky z nově rekonstruovaného oddělení pro děti, které se opravdu povedlo. Jediné, co se snad dlouhodobě nedaří, je navyšovat počet čtenářů. Ale při rychlosti dnešního životního tempa a při množství „konkurentů“ knihy a čtení vůbec, je možná naopak úspěch, že čtenářů zatím rapidně neubývá.

 

Můžeš závěrem zmínit nějaké zásadnější nebo významnější projekty nebo akce, které jste nejen pro obyvatele Strakonic připravili do konce roku 2015?

Andrea: Za nejzajímavější akce letošního roku považuji spuštění dvou projektů, a to Knihy do vlakuna nádraží a Mini.knihovnyna Podskalí. Oba se shodou náhod povedlo zrealizovat na začátku letošních prázdnin a oba mají „ambici“ přispět k zútulnění a zatraktivnění veřejného prostoru. Obdobně jako například Artwall v Husově ulici nebo Piáno na ulici u hotelu Bavor. Princip je jednoduchý, kdokoliv si může půjčit knihu a buď si ji nechat nebo za čas vrátit, případně může přinést nějaké knihy vlastní a nabídnout je dál do oběhu. A pokud můžu bilancovat již po dvou měsících, tak zatím se zdá, že se oba projekty chytly a žijí si svým životem, nad nímž máme jako realizátor jen nenápadný dozor. Již druhý rok také celé léto půjčujeme knížky v areálu letního plaveckého stadionu a oproti loňsku se letošní léto velmi vydařilo, návštěvnost plavečáku byla podstatně vyšší a zájem o naši službu také. Ještě bych na závěr ráda zmínila jednu zajímavou letošní akci nazvanou Z pohádky do pohádky, zorganizovanou s pomocí výtvarnice Jitky Petrášové a tanečnice Alice Janotové. Bylo to kouzelné červnové odpoledne, kdy se propojila výtvarná a taneční dílna se světem knih a výsledkem byly mimo jiné i zajímavé animace.

Ty můžete shlédnout na níže uvedených kanálech a webových stránkách, já zakončím naše krátké povídání poděkováním. Nejen za rozhovor, ale i za tvou samozřejmou podporu festivalu a za kreativní vedení instituce, která se musí velmi pružně přizpůsobovat měnící se době. Osobně věřím, že kniha je fenomén, který si rozhodně zaslouží větší podporu a publicitu. Takže hodně štěstí v další smysluplné práci.

Šmidingerova knihovna 

http://www.knih-st.cz

Z pohádky do pohádky

http://- https://www.youtube.com/watch?v=pKxZXK_2WVM

https://www.youtube.com/watch?t=17&v=d2iYD_mSuhs

https://www.youtube.com/watch?v=jJoFqEYc-QQ

Strakonice nejen sobě 2015

http://nejensobe.cz/

Autor: Jan Raus | středa 26.8.2015 23:42 | karma článku: 24,97 | přečteno: 1599x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic