Výlet: Tančím tak rychle, jak se mi chce

15. 08. 2015 11:04:20
Kupodivu i práce váš občas přivede zpět ke vzpomínkám na příjemné lidi, události nebo věci, kterými naše současné životy s přibývajícím věkem spíše neoplývají. To je případ následujícího textu o brněnské kapele VÝLET.

Rozhovor s brněnskou kytaristkou a zpěvačkou kapely Fancy Foxx Luckou mi tuhle vzpomínku celkem logicky aktivoval. Opětovně, jelikož na letošní duben připadlo jedno smutné a úzce související výročí. Tehdejší členové brněnské kapely NARVAN, zpěvák Mario Feinberg (rovněž moderátor pořadu EXTRÉM v ČT) a kytarista Martin Pokora (Výlet) zahynuli 13. dubna 2000 na dálnici D1 cestou na společný koncert s ostravskou kapelou Buty v Třebíči. O osobních tragédiích psát netřeba, v umělecké rovině to znamenalo konec slibně rozjeté kapely a celá brněnská scéna přišla o dva skvělé a těžko nahraditelné muzikanty.

A zpět k Výletu. Osobně jsem byl na jejich koncertě v pražském Rock Café někdy v roce 1992/93 s přáteli. Nepřišli jsme tam na blind ani z dlouhé chvíle, své přátele jsem přesvědčil, že to bude stát za to, jelikož jsem si zcela náhodou zakoupil jejich desku "Tančím tak rychle jak se mi chce“ (Reflex Records, 1992). V obchodě na doporučení prodávajícího, kterému za to dodnes děkuji. Další live Výlet už jsem bohužel neabsolvoval, ale večírek, kdy brněnská čtveřice Martin Pokora – kytara, zpěv, Petr Krmíček – baskytara, Richart Tesařík – bicí a Petr Blekoš Hošek- kytara živě s feelingem přehrála celou desku, stál za to. Což celkem s povděkem přiznali i přátelé.

Každopádně jediný počin kapely výlet stojí za poslech. Jedná se o příjemnou kytarovku občas hozenou někam, kam to přesně chce a vy cítíte, že ten riff nebo melodie lépe nikdo „neposadí“ na prdel. Baví mě i autorské texty, které trochu připomínají, že leckdy hledíme na krásy života z výšky a blbosti studujeme pod mikroskopem. Pokud mohu z alba doporučit některé skladby, potom zcela určitě „Zajíc na víně“ nebo titulní(na LP poslední) „Tančím tak rychle, jak se mi chce“

Ačkoliv kapela funguje i v dnešních dnech, přikládám i jediný You Tube odkaz na videoklip z tehdejší doby na písničku„ Hey Donny“.

I hudba je živý organismus, takže spojení poctivého muzikanta a kytaristy Martina Pokory s Mariem Feinbergem, Zdeněkem Smetanou a Honzou Machalou v roce 1994 bylo zcela logické a vznik kapely NARVAN, coby „brněnské vlajkové rockové fregaty“, také. S Narvanem jsem se potkal coby člen kapely Spleen v létě 1995 na festivalu ve Vimperku, (který tehdy spolupořádal i Áda Zíka), kdy u BMG vyšla jejich debutová deska „Bez filtru“.

.Je dobře, že je svět stále dál kulatej a že se na letošních 15 let od smutné události nezapomnělo. Že Brno na své kluky nezapomnělo a nezapomene. Vzpomínkové koncerty zbylých a dalších „Narvanů“ s Výletem a Buty proběhly v roce 2010 a ten letošní mají mnozí ještě v živé paměti. Zakončím tenhle článek citací toho, co kdysi řekl Mario Feinberg v rozhovoru s Janem Petričkem:

„Chci bejt spokojenej sám se sebou, nestydět se za to, co jsem řekl nebo udělal, stát si za svým, bejt v určitejch věcech nekompromisní. Sláva a úspěch přijít může nebo ne. Ale vlastní názory, pocit, že děláš dobře to, co má určitý smysl, podívat se sám sobě do očí a nesklopit zrak, to je přece daleko víc,“

Myslím, že to platí čím dál tím víc.

Autor: Jan Raus | sobota 15.8.2015 11:04 | karma článku: 28.01 | přečteno: 3458x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037

občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...