Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč to děláš a co z toho máš?

Tak tahle otázka dnes patří téměř ke všemu, o čem se lze zmínit nebo si na to troufnete jen pomyslet. Úspěch v dnešní společnosti měří výše bankovních kont, byty 42+1, značkou automobilu nebo kariérním postupem. Bohužel.

Řekněme, že se téměř všechno dá zasadit do tabulek, ohodnotit penězi nebo spočítat „výtěžnost“. Ovšem u kultury to rozhodně neplatí v plné míře, stejně jako určení toho, kdo nebo co je „nejlepší“. Titulní otázku jsem v souvislosti s akcí Strakonice nejen sobě 2015 dostal několikrát, poprvé zcela určitě od paní místostarostky Brejchové na první prezentaci této akce před zastupiteli města. A lze předpokládat, že ještě z mnoha úst několikrát zazní. Stejně tak očekáváme i reakce nebo komentáře, které budou jednou zpochybňovat to a podruhé ono.

Zde nabízím jeden takový komentář, který napsal jistý Martin Rusek na Facebook:

„Mluvit o zakládání tradice před nultým ročníkem mi připadá zvláštní. Celkově k popisu akce mám několik otázek, třeba mi je, Petře, zodpovíš?
Ukázat to, co vzniká v kultuře komu? Nějak nevidím, jak o víkendu vylidněné Strakonice najednou ožijí. Přiláká je reklama poskytovaná jak jinak zdarma?
Jak město podporuje tuhle akci? Co mimo možnosti prezentovat se (pro někoho ale pouze někde zdarma zahrát) festival nabízí? Jistě nejde vybírat vstupné za průchod náměstím. Ovšem za vším je vždycky motiv. Z popisu akce si nejsem jist, že je to ten napsaný“.

 

Každá připomínka je legitimní a na rozdíl od politiků se jí ať chceme nebo ne zabýváme a zjišťujeme, zda se i v oprávněné kritice neskrývá impuls nebo nápad, který lze použít. Děkuji a myslím tím za všechny ty, kteří u zrodu té akce stojí, za všechny vznesené a konstruktivní dotazy, připomínky a postřehy. S dovolením se alespoň některé pokusím Martinovi Ruskovi zodpovědět,nebo částečně rozklíčovat pro všechny další "nevěřící Tomáše", jako jeden ze tří hlavních strůjců.
 

Ukázat to, co vzniká v kultuře komu?

Pominu-li absurditu otázky jako takové, potom tedy ukázat veškerou strakonickou kulturu (od Nektarky přes hip-hop po death metal, přes malíře, spisovatele k provazochodcům, vedle klasické hudby a divadla k dudáckým tradicím, od dětí po seniory) všem obyvatelům a spoluobčanům Strakonic a nejen jim, pokud to zajímá někoho odkudkoliv, je vítán a my tohle setkání chceme zprostředkovat zdarma. Mnohdy ani nevíte, že váš soused na patře něco takového ve svém volnu provozuje, ano, dalším motivem je všechno propojit se vším, každého s každým, bez rozdílu věku, názoru, víry, vyznání, i politické příslušnosti, to vše na bázi dobrovolnosti, kdo chce, může vystupovat, kdo chce, může se přijít podívat.

Nějak nevidím, jak o víkendu vylidněné Strakonice najednou ožijí…

Záruku nevylidněných Strakonic opravdu poskytnout neumíme a termín hodláme do příštího ročníku rozhodně konzultovat i díky jiným faktorům. Vím, že se nesluší odpovídat na otázku dotazem, ale přesto. Vylidňují se Strakonice při dudáckém festivalu, o pouti nebo pivovarských slavnostech? Nemám ten pocit.

Přiláká je reklama poskytovaná jak jinak zdarma?

Co se reklamy a propagace týče, myslím, že málokterá akce vůbec kdy měla takovou mediální podporu a reklamu, která bude v míře běžně obvyklé pro tento region z přesahem do ostatních okresů a kraje, včetně Prahy.Od ČT 24 nebo ČT Art, přes regionální TV mohu jmenovat ČRo 1 Radiožurnál, Rádio Wave nebo ČRo České Budějovice, z komerčních rádií mj. Rockrádio, Kiss Jižní Čechy, Rádio Faktor, Rádio Blaník, z tištěných médií mj, MF Dnes, Právo, LN a spousta dalších tištěných periodik, z nichž jmenujme jako hlavního mediálního partnera TÝDENÍK STRAKONICKO. O webových serverech a portálech se rozpisovat nebudu, je jich mnoho. A všechny ta „reklama“ a pomoc je ZDARMA. Tak, jako každý má svůj okruh přátel nebo kontaktů ve svém oboru, tak i mezi námi je dostatek novinářů nebo lidí z médií … Je na to ještě někomu něco nejasného?
 

Jak město podporuje tuhle akci?

Město podporuje tuhle akci jako partner (stejně jako další, soukromé subjekty) a jak jsme na našich stránkách deklarovali, rada města odsouhlasila příspěvek na vznik audiovizuálního zpracování celé akce, z něhož bude vyroben prezentační materiál k propagaci veškeré strakonické kultury bez rozdílu zřizovatele. Další městské nebo příspěvkové organizace města či kraje se na akci podílejí zajištěním jejich vlastních prostor a realizací festivalového programu, případně poskytují standardní služby v obvyklém rozsahu.Akce je financována vícezdrojově a finanční podpora města nebyla od počátku naším primárním záměrem.To, zda by se město mohlo a mělo na akci podílet ve větší míře nebo aktivněji je spíše otázka na jeho zastupitele a představitele.

 

Co mimo možnosti prezentovat se (pro někoho ale pouze někde zdarma zahrát) festival nabízí?

Na poznámku co festival nabízí nemám odpověď typu ".. a další škálu všelidové zábavy" Myslím, že městských pivopárkových trachtací s kapelami za 300 tisíc vč.DPH je všude dostatek.Náš festival nabízí shlédnout v kompaktním časovém bloku to, co Strakonice nabízí na poli kulturním, nabízí jít zadarmo tam, kde se jindy zase bude platit nebo tam, kam odvaha nebo čas nedovolil vstoupit, nabízí dát si pivo s kamarády nebo poznat nové lidi, nabízí možnost udělat ho příště ještě bohatší o věci, které se ukáží jako chybějící, nabízí možnost zapojit do jedné akce za dva roky více a více lidí, kteří něco umí nebo budují-obojí město potřebuje. Ovšem nabízí i "fotbálek v lidské, živé velikosti", komentované prohlídky městem, promítání historických materiálů o Strakonicích nebo občerstvení všeho druhu.

Ovšem za vším je vždycky motiv. Z popisu akce si nejsem jist, že je to ten napsaný.

Myslím, že každému tahle akce nabízí různé možnosti, bez nutné definice motivu, ten je zcela logicky u každého jiný a dost často i osobní. Každopádně náš motiv je protikladem toho, který akci měsíc před  jejím konáním dehonestuje nebo je výrazem téměř ničím nepodložené skepse.

 

A abych závěrem odpověděl na hlavní otázku. Dělám to proto, že to považuji (a nejen ve Strakonicích) za potřebné a nutné. Myslím, že zajistit transparentní financování kultury a rovné možnosti všem aktivním lidem není nic, co by nedávalo smysl. A co z toho mám? Mimo starosti, časového presu, desítek hodin u telefonu nebo mailu, investice vlastních prostředků nebo know how  jen dobrý pocit, že tahle zvolená cesta může vést k lepším zítřkům strakonické kultury, které jsem 25 let, coby člen kapely Z ničeho nic, součástí.

Autor: Jan Raus | sobota 8.8.2015 12:14 | karma článku: 25,31 | přečteno: 2053x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic