Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fugazi: Nezapomenutelný koncert 1995

Kalendářní rok 1995 byl pro fanouška rockové hudby obecně rokem, kdy v podstatě nevěděl, kam se „vrtnout“ dříve. Relativně situace podobná té dnešní, ovšem srovnatelná snad jen nabízenou kvantitou.

Byla to doba, kdy se na živou muziku chodilo, lidé měli opravdový zájem o dění v té nebo oné scéně a tomu odpovídalo i menu, které různé produkční agentury nabízely. Bylo opravdu pestré, čerstvé a obsáhlé. Posuďte sami. Zcela nepochybně musím v malém ohlédnutí z před dvaceti let začít srpnovým strahovským koncertem ROLLING STONES, následovat mohou jména jako BOB DYLAN či TOY DOLLS v Paláci kultury, PRO-PAIN v Ostravě, ANNIHILATOR v DK InWest v Plzni, SIOUXSIE AND THE BANSHEES v Brně a v Praze, U.K.SUBS ještě v Bunkru, BEASTIE BOYS, FAITH NO MORE v holešovické Sportovní hale , THE PRODIGY, MEGADETH, CORROSION OF CONFORMITY nebo SUICIDAL TENDENCIES v Malé sportovní hale, BIOHAZARD, DUBWAR, DOWNSET, DOG EAT DOG, YOUNG GODS a MISSION v Lucerně, ENGLISH DOGS v pražském Belmondu a v neposlední řadě koncert kapely, o které chci jen tak a možná trochu z nostalgie napsat několik řádek - FUGAZI.

 

 I proto, že jsem po letech sáhl po jejich desce „Red Medicine" z téhož roku (Dischord Records, no.090), kterou kapela koncertně podpořila mimo USA i evropskou šňůrou, jejíž součástí byl i pražský koncert 29.června 1995. Tenhle datum si pamatuji a pamatovat budu. Šlo o koncert, který neměl mnoho chyb, v podstatě s tehdejším vnímáním světa způsobil člověku mého ražení „kulturní orgasmus“. Shrnu-li to, šlo pravděpodobně o jeden z nejlepších koncertů v mém životě vůbec. Akci pořádal Robert Vlček, (frontman české HC/punkové legendy KRITICKÁ SITUACE, dnes šéf produkční agentury CONSPIRACY  - www.conspiracy.cz), jako předkapely zmiňme další dvě americké HC/punkové party LIFETIME a STATE OF THE NATION.

 

 Fugazi vyjadřuje v americkém vojenském slangu význam „zmrvené situace“ spojený s válkou ve Vietnamu, jinak se jedná se o kultovní americkou kapelu, která vznikla již v roce 1987 a pokud k nim potřebujete nějakou „škatulku“ potom si dovolím použít označení hardcore, post hardcore nebo alternative rock. Ačkoliv kapela povstala na troskách předchozího bandu frontmana Iana Mc Kaye MINOR THREAT (která počátkem 80.let vznikla ve Washingtonu D.C. a dala kupříkladu, i přes svou krátkou existenci, vzniknout hnutí straight edge), FUGAZI nikdy nehráli klasický HC/punk, což kvarteto Ian MacKaye - vocals & guitar, Guy Picciotto - vocals & guitar, Joe Lally – bass a Brendan Canty - drums předvedlo i na zmiňovaném koncertě. Se svým vlastním, italským zvukařem, který dokázal na tehdy top aparaturu firmy PragoSound víc než zázrak to byla neskutečná jízda v elektrizující atmosféře zaplněného (nezrekonstruovaného) klubu Roxy v Dlouhé ulici.

 

 Kapela je v mých očích před širší veřejností poněkud „zastrčená“ v ústraní, byť fanouškovský a celosvětový ohlas kapela sklízela prakticky každým svým albem nebo koncertem a k tomu sbírala i velmi příznivé kritiky ze stran hudebních magazínů a publicistů. Lze to oproti jiným přičíst i tomu, že se spíše zabývala punkovými a nemainstreamovými záležitostmi v duchu D.I.Y (Do It Yourself) , odvrhla tzv. velký hudební průmysl (Ian McKay stojí za vznikem vlastního labelu Dischord Records., který funguje dodnes a má ve svém portfoliu kapely jako Dag-Nasty, Deadline, Embrace, Government Issue, Jawbox ad.) a řídila se vždy jen svými zásadami, jak hudebními, tak třeba i obchodními. A v tom je neodiskutovatelný přínos téhle party, která je od počátku milénia tak nějak podle svých slov v „hibernaci“. Ian McKay jednou uvedl: „Nechtěl jsem být nutně v kapele, ale chtěl jsem být s lidmi, kteří se mnou chtěli hrát hudbu.". To shledávám jako podstatné a snažím se tím víceméně řídit i u naší kapely.

 

 Než (a pokud vůbec) někdy nastane nějaké „procitnutí“ FUGAZI, můžete poslouchat (stejně jako spousta dalších) některé z jejich studiových alb (Repeater -1990, Steady Diet of Nothing -1991, In on the Kill Taker -1993, Red Medicine -1995, End Hits -1998, The Argument -2001). Nejen na Fugazi zkusíme zavzpomínat i v chystaném rozhovoru s Robertem Vlčkem, jako video nabízím jejich pravděpodobně nejznámější song „Waiting Room“ z kompilačního CD „13 Songs“(1989/ remastering 2002), které obsahuje písničky z předchozích dvou EP.

Nejen v originálním podání, jelikož tenhle song si rádi a z různých důvodů, vypůjčují i kapely jako Red Hot Chili Peppers, Rancid nebo i poněkud mladší Bily Talent, které již radarům mainstreamu neunikly.

 

Autor: Jan Raus | sobota 25.7.2015 16:50 | karma článku: 30,02 | přečteno: 3333x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic