Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strakonice 4ever a nejen sobě!

Od petice proti nesmyslnému zákazu přes protestní akci ŠKODNÁ V REVÍRU došla kultura v jihočeských Strakonicích za 24 měsíců až k multižánrovému festivalu, který proběhne od 10. do 13. září pod názvem STRAKONICE NEJEN SOBĚ 2015

Prožil jsem ve Strakonicích 23 let ze svého života, žije tu stále můj otec, působí zde rovněž již 25 let kapela Z NIČEHO NIC, jejíž jsem zakládajícím členem a jistě bych našel i další (dobré) důvody. A nejen proto, abych se „staral“. Takže se díky uvedeným skutečnostem a se zdravým odstupem člověka, který v tomhle "podivně klidném" městě nežije již delší dobu, mám myslím stále "mandát" zajímat se, obávat a nebo s něčím nesouhlasit. Jak převážně s minulými tak dost možná i některými současnými aktivitami zastupitelstva směrem k nemainstreamové kultuře a alternativní scéně. To vše s vírou, že jakákoliv kultura není nadstandard, zaslouží si rovné příležitosti, je apolitická a měla by být v rovnováze s dalšími aspekty života ve městě. Byť současná situace zdaleka nepřipomíná stav z přede dvou let, chceme společně s dalšími lidmi zaručit strakonické kultuře to, že přežije. Všechno, jakoukoliv nomenklaturu a každého, kdo by jí měl snahu limitovat nebo jakkoliv omezovat. Bez rozdílu politické příslušnosti.

Dne 13.9.2013 oficiálně odstartovala petiční akce STRAKONICE 2014 proti omezení venkovních hudebních produkcí vyhláškou, které bez udělené výjimky MÚ Strakonice znamenalo ukončení jakékoliv venkovní veřejné hudební produkce ve 23:00.

 

Žádali jsme v ní, aby námi volení zastupitelé v čele s tehdejším starostou města Strakonice panem Ing. Pavlem Vondrysem přehodnotili přístup k posuzování a udělování výjimek podle čl.7 OZV č.6/2002 při podávání žádostí o prodlouženou hudební či jinou produkci nad stanovenou hodinu nočního klidu a zrušilo toto omezení těchto akcí pro rok 2014, vymezilo jasná a férová pravidla a podmínky pro všechny pořadatele kulturních akcí, kteří na území města a okolí působí. Zákaz se převážně vztahoval v té době na jedinou lokalitu strakonického Podskalí, kde po vykonstruované stížnosti jedné! osoby přišel tento zákaz. Ten ovšem při akcích města – viz Hangár párty Teplárny Strakonice apod. jaksi zůstal opomíjen do 3.hodiny ranní…

Zároveň jsme chtěli  vyvolat dialog o stavu a práci MěKS Strakonice vedeného Evou Dresslerovou s důrazem na koncepční řešení stavu kultury ve městě a zavedení jinde osvědčených modelů spolupráce města a všech ostatních subjektů v širší kulturní frontě bez rozdílu zřizovatele. Tato petice během své existence posbírala téměř 2000 podpisů a skončila prakticky ve chvíli, kdy dlouholeté představitele města vymetla volební poprava v komunálních volbách 2014.

Těm ještě v 20.září ve městě na soutoku Otavy a Volyňsky předcházela akce ŠKODNÁ V REVÍRU, která reagovala na jeden z posledních zákazů minulého vedení města. Akce Škodná v revíru byla akce vesměs rockových kapel bez vstupného a navštívilo ji přibližně 600 spokojených diváků. Všechny soubory včetně technického zajištění akce vystoupily bez nároku na honorář. Na akci škodná v revíru souběžně probíhala charitativní sbírka na nemocnou holčičku ze Strakonic kdy se vybralo 23000,-Kč! Hlavně mladí lidé dokázali, že dokážou být solidární v odporu proti nesmyslným zákazům a proti aroganci moci. Tuto akci Škodná v revíru samozřejmě nikdo nepovolil a byla pořádána jako akce soukromá, byť jí někteří vnímali nebo označili coby předvolební mítink ve volbách vítězné strany Strakonická Veřejnost. No, nakonec už Charles de Gaulle řekl: „Došel jsem k závěru, že politika je příliš vážná věc, než aby mohla být přenechána jen politikům“.

 

 

Zcela určitě jsme nechtěli a ani dnes nechceme přistupovat k jádru problémů jednostranně. Záměrem , který se díky akci 4um -Strakonické kulturní fórum 2015  realizuje bylo s iniciátory petice ( mj. Bořivoj Řehoř-  E!e, Ivan Křešnička – Cela pro Klárku, Josef Hlavenka ad.)  svolat veřejnou debatu. Debatu o práci MěKS Strakonice, o práci všech dalších pořadatelů a organizátorů kulturních akcí a událostí ve městě. O spolupráci všech složek, které se kulturou ve městě zabývají a vytvoření veřejné platformy a portálu, kde se bude veškerá kultura koordinovat a bude se o ní objektivně a veřejně informovat. A určitě jsme nechtěli vynechat ani názor tzv. "druhého tábora občanů" ( podle pana starosty ).. Diskuze na témata související s kulturou a jejím financováním ve městě a regionu měla být a bude zcela otevřená , bude se zabývat každým podnětem, připomínkou nebo nápadem.

Největšímu nositeli "kultury" ve městě - Městskému kulturnímu středisku Strakonice.momentálně rovněž nastává nová éra, v níž musí dokázat obhájit svou existenci, své nároky a  uspokojit veškeré ( i minoritní) potřeby občana.  Kolik lidí se na kulturním programu ve městě podílí a tudíž jsou za tuto práci placeni z veřejných peněz, se dnes již dozvíte, na což máte coby občané právo, a je jen na vás, jakou známku dáte novému vedení strakonické kultury na konci jejich volebního období na „vysvědčení“
MěKS momentálně stále provozuje několik kulturních zařízení. Dům kultury s kapacitou maximálně 600 osob, 3 výstavní a koncertní sály v areálu hradu, kino OKO,  neudržovaný areál letního kina a Kulturní zařízení U mravenčí skály (bývalé kino).  Ne příliš vděčně dědictvi minulých 16 let.. S jakým rozpočtem kulturní středisko pracuje je věc, která by neměla být tabu, stejně jako podpůrné dotační či grantové programy, které budou fungovat za zcela jasných a transparentních podmínek pod „dozorem“ již zvolené a fungující Kulturní komise, coby poradního orgánu pro schůze zastupitelstva, složené ze širšího spektra politiků a občanů. Určitě stojí za to zamyslet se a podrobit vše hlubší analýze. Stejně jako „ohlídat“ absenci některých hudebních žánrů, uměleckých směrů a aktivit. Podporu lokálních kapel, interpretů, umělců a veškeré regionální kultury všeobecně považujeme za zcela prioritní požadavek na současné vedení města, kterému chceme a můžeme být nápomocni. Tomu minulému jsme bohužel neměli možnost sdělit cokoliv nebo nás prostě jen nikdo nechtěl vyslyšet.

A právě se záměrem sevřít nůžky, otupit hrany, sednout za jeden společný regionální stoleček vyhovět a možná i vzájemně si prospět a pomoc, s tím vstupuje na scénu ona zmiňovaná akce Strakonice nejen sobě 2015. Nultý ročník multižánrové přehlídky strakonické kultury se snahou o co nejefektivnější využití nijak závratného rozpočtu celé akce, o maximální využití veřejných prostor, dobrovolného vystoupení účinkujících a prezentací celé kulturní komunity a jejího co nejpřirozenějšího a trvalého propojení s ostatními občany a sebeprezentací regionu, bez rozdílu věku a pro všechny zdarma – jiné ambice tento projekt nemá. Pořadatelem celé akce je Sunshine Cabaret o.s. + volné sdružení Strakonice v Republice ve spolupráci hlavním spolupořadatelem městem Strakonice, dále s MěKS, Měšťanským pivovarem Strakonice, Muzeem středního Pootaví a Šmidingerovou knihovnou ve Strakonicích. Festival koncertů, divadelních a tanečních vystoupení, vernisáží, výstav, autorských čtení, projekcí filmů, komentovaných prohlídek města a muzea  nebo jiných projektů a performance – to vše bude náplní prodlouženého zářijového víkendu.

 

 Nebude se zde obšírněji rozepisovat o podrobnostech, ty prozatím můžete sledovat na webu akce www.nejensobe.cz nebo Facebookovém profilu. Co prozradit mohu je to, že se po měsíc trvající výzvě k akci připojilo více než 60 regionálních kulturních subjektů různých uměleckých směrů a že potvrzeným zahraničním hostem bude holandský soubor Hailander, prezentující holandskou hudbu 17. století, středověkou a skotskou hudbu.

 

To, jak celá akce dopadne se můžeme dnes, necelé tři měsíce před jejím začátkem, jen dohadovat. Jako jeden z organizátorů doufám, že výsledek bude přínosem a to pro všechny. Pro město, pro účinkující i pro návštěvníky a v neposlední řadě i pro nás, organizátory a pořadatele. Na celé myšlence neshledávám nic, co by nedávalo smysl, co by bylo vůči daňovému poplatníkovi nehospodárné a vůči jakékoliv skupině obyvatel diskriminující. Samozřejmě zůstáváme otevřeni jakékoliv kritice a připomínkám, kterými se na rozdíl od dob nedávno minulých hodláme zcela seriózně zabývat. Názor každého z vás, kterých se to více či méně týká, má v našich očích a uších stejnou váhu a důležitost. Nemusíme být za každou cenu „světoví“. Stačí, když prostě zůstaneme sami sebou.

Autor: Jan Raus | úterý 23.6.2015 21:08 | karma článku: 16,16 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic