Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

William Saroyan: Tati, tobě přeskočilo

Když jsem se vrátil po schodech nahoru, táta... už chystal snídani. Ukázal jsem mu kaménky, lastury i ten kus připlaveného dřeva a on povídá: „Je to skvělé, všecko, cos našel, je skvělé. Pod kohoutkem to umyj a všechno si důkladně

S dílem amerického prozaika, básníka a dramatika arménského původu Williama Saroyana jsem se díky jeho popularitě mezi československými vydavateli dostal velmi záhy, řekněme na počátku puberty. A byl to právě titul "Tati, tobě přeskočilo". Pásmo vyprávění a dialogů mezi spisovatelem a jeho synem Aramem, které je napsáno s neskutečným,humoristickým nadhledem s odlehčenými dialogy o všedních záležitostech,o smyslu lidské činnosti, vědeckých objevů a tvůrčí práce. Autor řady humorně i nostalgicky laděných, částečně autobiografických povídek a románů, prodchnutých optimistickým vypravěčstvím, laskavou naivitou a soucitem s člověkem, kdy byl silně ovlivněn zkušenostmi z trpkého mládí, prožitého v prostředí přistěhovalecké chudiny v kalifornském Fresnu byl možná pro politické pracovníky tehdejší kulturní fronty přesně tím "proletářem ze Západu", který zcela otevřeně psal o všem, co zasahovalo do jeho života. Ať to byl hazard ne jedné straně nebo dlouhodobá a poměrně obsáhlá charitativní činnost.

 

 

 Narodil se 31. srpna 1908. V přistěhovalecké čtvrti kalifornského městečka Fresno. Jeho rodiče byli Arméni, kteří vyznávali křesťanství a na počátku 20. století se celá rodina přestěhovala do Ameriky. Měli štěstí, protože se tak zachránili před genocidou ze strany Turků. I tak žili v Americe ve velmi chudých podmínkách, jeho otec byl majitelem malé vinice, navíc velmi brzy zemřel a William skončil se svými sourozenci v sirotčinci, kam je matka z existenšních důvodů umístila po otcově smrti. S americkým způsobem života se nikdy neztotožnil a necítil se tam šťastný.

 

 Prošel různými zaměstnáními (pracoval mj. jako poslíček, telegrafista a přednosta poštovního úřadu), od třicátých let se začal věnovat literatuře a divadlu. V jeho díle napočítáme přes stovku knižních a básnických svazků či divadelní hry. Za všechno připomenu, že v roce 1940 odmítl přijmout 'Pulitzerovu cenu' za své pěti aktové drama Čas tvého života (The Time of Your Life). Byl autorem který získal od samého začátku své literární kariéry peníze i popularitu. Ovšem při svém životním stylu, neboť utrácel za alkohol, sázky a karty, byl často zcela na mizině. To bylo také důvodem a hlavním impulsem pro jeho psaní. Kritikou i čtenáři je nejvíce ceněno několik jeho titulů, namátkou soubor povídek Odvážný mladý muž na létající hrazdě (1934) nebo Aram (1940), román Lidská komedie (1947), fiktivní životopis Dobrodružství Wesleye Jacksona (1947), lyrická pohádka pro dospělé Tracyho tygr (1951), dnes zmiňovaný soubor povídek vyprávěných chlapcem Tati, tobě přeskočilo (1957). Autobiografická tvorba je představována knihou O neumírání (1963), Náhodná setkání (1978), Nekrology (1979). Dále vydává i monografie a eseje, ovšem jeho poválečná a pozdnější tvorba zdaleka nedosahuje jeho předválečného věhlasu.

 

Jeho osobní život byl stejně zajímavý jako ten literární. Oženil a rozvedl se dvakrát se stejnou ženou - krásnou Carol Marcusovou, se kterou měl dceru Lucii a syna Arama. Zemřel poněkud v ústraní v Paříži, 18. května před 34 lety. Ovšem netřeba klopit zrak. Spíš naopak. Zvedněte oči ke své knihovně. Myslím, že tam minimálně jednu knihu tohoto nezapomenutelného autora najdete. Pokud ano, určitě si jí přečtěte.

 

Autor: Jan Raus | pátek 1.5.2015 19:39 | karma článku: 17,66 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic