Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žántí a její sólový debut Zahara

Se Žántí  (vlastním jménem Žanetou) jsem se poprvé potkal v backstage na festivalu Rock na valníku ve Slaném tuším v roce 2006, kde její „mateřská“ kapela MATAHARI vystoupila jako záskok a sklidila zasloužený úspěch i u převážně punkového publika. Žántí vystoupila od roku 2001 společně s Matahari se spoustou výborných kapel (mj. DOG EAT DOG, ZEBRAHEAD, H-BLOCKX ad.) a od roku 2006 ji mohou diváci vidět a hlavně slyšet v aréně holešovické RockOpery, kde úspěšně ztvárňuje role Euridyky a posléze i Antigony v rockové operní trilogii Antigona, Oidipus Tyranus a 7 proti Thébám společně s Kamilem Střihavkou, Honzou Toužimským nebo Viktorem Dykem. Žántí je ovšem i skladatelka a textařka, což hudebnímu světu dokazuje právě vydanou sólovou deskou, která pod názvem “MĚSÍC BYL SLEPÝ BŮH“ vznikla ve spolupráci s kytaristkou a skladatelkou Evou Hosnedlovou.

 

 S milovnicí ostrých kytar, dobré whisky, ale i zvuku harfy nebo vůní vřesu a jasmínu  jsem si povídal ihned po křtu jejího sólového debutu 24.února 2015.

 

Takže sedíme po oficiálním křtu vaší desky „Měsíc byl slepý Bůh“ v Jazz Clubu U staré paní. Žántí, představ všem, kteří ještě netuší,  projekt ZAHARA. Jak se přihodilo, že jsi od rocku žánrově „odbočila“? A dodávám za sebe, že velmi příjemně.

Žántí: Tak ti, co mě znají si mě spojují hlavně s rockovou a metalovou scénou, Tohle vzniklo jako takový chill out, tahle deska je úplně z jiného soudku, downtempová, elektronická a klidná. Nápad udělat takovou věc vznikl už někdy v roce 2011, nicméně  tehdy se nerozjelo přesně podle mých představ, takže jsem to zastavila. A až teprve v roce 2014 jsem se k tomu na popud a za velké podpory vrátila a desku vydala. Je to moje první sólová deska a zároveň první deska projektu ZAHARA. S Evou jsme si napsaly, natočily i masterovaly desku kompletně samy dvě, jen s pilotním singlem Pátý den nám pomohl zvukově Richard Scheufler ml. .

Promiň, že do toho vstupuji. Ty jsi autor textů ?

Žántí: Ano, já jsem autor všech textů a hudbu jsme dělaly s Evou tak půl na půl, taktéž aranže. Eva se postarala o všechny elektronické podklady a já o vokální aranže. Samy jsme si to produkovaly a vydaly. Prvotní náklad je 500 kusů

 

Deska je tedy oficiálně na světě, kmotry byli Martina Pártlová, která zde vystoupila jako host, Tvůj kolega z RockOpery Pepa Šutara a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. V publikum byl přítomen i ministr kultury Daniel Herman. Zajímavý hosté . Má „vládní“ návštěva  nějaký speciální důvod ?

Žántí: Já jsem byla, musím říct, taky překvapená. Netušila jsem, že někdo takový přijde a dozvěděla jsem se to na poslední chvíli. Současná ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová je má letitá kamarádka, se kterou se známe od školních let, pocházíme ze stejného města. A prostě je to tak, že moje kamarádka se stala ministryní, v hudbě mi fandí a věří a svého kolegu pozvala. Pan ministr ovšem mou desku slyšel už před koncertem a přišel se prý rád  podívat, protože se mu deska velmi líbí. Zhodnotil ji jako velmi příjemnou, hlubokou, upřímnou od srdce. Byla to pro  nás pocta!

 

Křest máte úspěšně za sebou. Co bude dál ? Plánujete album podpořit nějakým intenzivnějším koncertováním ? Ptám si s ohledem na to, že jsi maminka, zpíváš v MATAHARI a v RockOpeře, takže jsi poměrně vytížená.

Žántí: Ale jo, zvládnu to určitě. Ale na rovinu říkám, že se to všechno teprve připravuje. Takže si myslím, že turné k desce proběhne nejspíš až na podzim, ale proběhne. Nebude to nic velkého, tahle hudba se spíš hodí do komornějšího prostředí. Jelikož používáme při našich vystoupeních i videoprojekci, musíme myslet i na to, není to s ní všude možný a jednoduchý.

Znamená to, že si i koncerty budete zařizovat samy s Evou nebo to svěříte manažerovi ?

Žántí: Tak když dostaneme nějakou zajímavou a solidní nabídku, tak toho samozřejmě rády využijeme. Ale je to všech tak v plenkách, tak na začátku, že Ti na to teď nedokážu odpovědět. Asi nejspíš vyčkám. Určitě se ovšem pokusím domluvit nějaký koncerty sama, odezva je zatím velmi pozitivní, tak uvidíme jak a kam se to rozjede. Pokud by měl kdokoliv o naše vystoupení zájem, může se obrátit na mě, na Facebooku i jinde.

 

Muzikantský život má svá specifika. Takže se na závěr zeptám takhle. Hodláš se ZAHAROU pokračovat dál v tom smyslu, že budete dělat další, nové songy a regulérně koncertovat ? Je to v současné době to, co Tě nejvíc baví ze všech hudebních aktivit, které máš ?

Žántí: Já nechci říct, že mě to baví nejvíc, nicméně je to pro mě novej motor, nová energie v mým životě. S kapelou MATAHARI hraju a jedu už 14 let, což už je taková automatika. A tohle je něco novýho, co mě pozitivně nakoplo a teď momentálně mně to hodně naplňuje. Věřím, že se pustím se ZAHAROU i do druhé desky.

Ať Tě nezdržuju od zbytku příjemného večera, který máš před sebou. Můžeme úplným závěrem fanoušky a posluchače pozvat na nějaký nejbližší koncert ZAHARY ?

Žántí: Tak to je právě to složitý, vzhledem k tomu, v jaký to je fázi. Zatím vím o jednom letním festivalu, takže ještě asi ne. Ale zcela určitě budeme naše fanoušky informovat na našich informačních kanálech.

Super, s tím samozřejmě rád pomohu. Gratulace a díky za rozhovor.

(rozhovor byl publikován na webu http://kulturio.cz/  )

Autor: Jan Raus | středa 4.3.2015 22:40 | karma článku: 20,60 | přečteno: 1262x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic