Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak co vám řekli pane Händel?

Titulek je současně názvem jedné blues rockové skladby plzeňské party okolo Václava Běhavého Odyssea rock, která vyšla na jejich demu v roce 1986. I v ní zazní motiv jmenovaného velikána barokní hudby, který se narodil na den přes

Hudba se okolo roku 1600 skutečně změnila, zároveň se ale držela při životě původní polyfonie, takže existovaly souběžně dva styly (stile antico, stile moderno).

Baroko se lišilo od hudby renesanční, hlavním posláním a změnou, které baroko do hudby přineslo byla zpěvnost, líbivost a emocionálnější rovina, kdy se přenášely v hudbě pocity, které více působily na posluchače. Rovněž lze říci, že barokní hudbu charakterizuje polarita sopránu a basu. Tyto dva hlasy nesou hlavní melodii v kontrapunktu a ostatní hlasy slouží jako harmonická výplň nebo doprovod.

Reformace společnosti a vznik nových církví přinesly nové nároky na hudbu i jako způsob komunikace s věřícími. A zcela logicky přináší baroko i velký progres ve vývoji hudebních nástrojů. Většina nástrojů prochází konstrukčními úpravami, mění se tvar smyčce, u dechových nástrojů  jako je příčná flétna se objevují klapky. Mimo spinetu a cembala se více objevují housle, viola, violoncello, kontrabas, viola da gamba, loutna, kytara, theorba, harfa, cembalo, varhany, flétny příčné i zobcové, hoboj, fagot, chalimeaux (předchůdce klarinetu), cink, klarina, pozoun, lesní roh, tympány, u potulných muzikantů té doby můžeme naleznout oktávové housle, niněru, kytaru, cimbál, grumle, příčnou píšťalu, flažolet (=zobcová flétna), šalmaj, dudy, krumhorn (zakřivený roh ) buben, kastaněty, xylofon, zvonky, řehtačky a celá řada dalších.

Aby mohly všechny tyto nové nástroje uplatnění, byla potřeba dostatek hudebního materiálu. A to byla úloha právě  zmiňovaných velikánů barokní hudby.Georg Friedrich Händel byl potomkem Georga a Dorothy Händelových, narodíl se 23.února 1685. Otec byl osobní lékař nejstaršího syna vévody Augusta Saského Johanna Adolfa I. a vážený amtschirurgus (městský lékař) města Halle. Matka pocházela z rodiny pastora a odtud již neměl mladý Georg daleko k tomu, aby se stal jedním z čelních představitelů právě vznikajícího hudebního směru.

 

Úcta k otci ho nejprve donutila studovat práva, ale jeho duše patřila od jeho mladých let hudbě. V  roce 1702 obdržel v Halle  místo varhaníka a to, ačkoliv byl luterán, v kostele církve reformované a kromě toho , ve věku pouhých 17 let vyučoval i na církevním gymnáziu vokální hudbu. Ve velmi krátké době dosáhl mimořádného úspěchu a rozhodl se hudbě věnovat celý svůj život.

Po přesídlení do Hamburku se začal ihned realizovat ve světě opery (Pašije podle sv.Jana,1704) ovšem tu kritika ani publikum nepřijalo a Händel, stejně jako jeho operní kompozice směřovala k neslavnému konci. V Itálii ( Florencii, Řím, Benátky ) se zdržel pouze krátce, přesto zde můžeme evidovat první velmi úspěšnou a dodnes hranou dramatickou kantátu Lucrezia.

Jeho umělecké a nepochybně i osobnostní procitnutí proběhlo až o několik let v Anglii, kde po zásahu puritánské opozice vznikla velká krize a tudíž i poptávka. Když Händel přišel začátkem druhé dekády 18.století do Londýna byla anglická hudba mrtva, Londýn neměl vlastního skladatele. Zato však oplýval znamenitými virtuózy a jednou z nejlepších skupin italských zpěváků na světě. Händel ještě rok setrval v roli kapelmeistra v Německu a od roku 1712 se v Anglii usadil trvaleji. Klid a dobré podmínky bzy světu vyjevily světu jeho talent, Händel vytvořil zcela nový sloh v hudbě i divadle. Patrné to bude přiblížit zejména sbírkou církevních kantát hannoverské dynastie Anthems Chandos (Žalmy z Chandosu). Po celkem úspěšných letech ovšem přicházejí i první problémy, které neustále pokračovaly. Divadlo Haymarket Hill obsadil konkurenční soubor a Händel byl nucen se přesunout do divadla Covent Garden, které v té době fungovalo spíše jako varieté a o které se dělil s baletem, pantomimami a šaškovskými komediemi. I přes existenční potíže dokázal zkomponovat de facto první pokus o francouzskou baletní operu Terpsichore (1734). O tři roky později , přesně v dubnu 1737 ranila Händela mrtvice. Pravá strana těla zcela ochrnula a dostavily se i příznaky poškození mozku, divadlo vyhlásilo úpadek. Ani další léta už Händelovi mnoho dobrého nepřinesla a tak se pomalu od operního světa začal přiklánět více k hudbě komorní a duchovní. Po zotavení se vrátil do Anglie a uvedl oratorium Samson na slova Miltonovy básně Samson Agonistes, či oratorní dramata Belsazar a Herakles. Ve válečných letech zkomponoval oratorium Occasional Oratorio a po vítězství v bitvě u Cullodenu, kdy na počest vévody z Cumberlandu uvedl Judu Makabejského a po 30 letech životního boje a  uměleckého zápasu konečně Anglie uznala Georga Friedricha Händela za svého národního skladatele.

 

Ovšem tak jak to v životě chodí, i Händel v závěru života ochutnal jeho hořkost. Sice konečně bez nepřátel, ale i hmotných starostí se mohl plně věnovat hudbě, ovšem jeho zdraví mu jasně signalizovalo, že se blíží poslední takt bez repetice. Nejprve přišel o zrak, s jehož ztrátou jakoby ztratil chuťdo života a uměleckou invenci a 14. dubna 1759 skladatel zemřel.

Dílo tohoto barokního velikána je umělecky rozsáhlé, ve spoustě směrech průkopnické a lze tedy Händela považovat za jednoho z otců barokní hudby jako takové. Inspirativní ovšem je i jeho život, ve kterém sice několikrát upadl, ale pokaždé dokázal vstát a jít cílevědomě za svou představou a realizací své vlastní hudby, která byla jeho největší životní láskou, ale dost možná i prokletím.

The Best Of :

Nejznámější opery: Rinaldo (1711), Ottone (1722), Giulio Cesare (1724), Tamerlano (1724), Rodelinda (1725), Alcina (1735), Serse (Xerxes) (1739) - slavné Largo.

Nejznámější oratoria: Acis a Galathea (1718, pastorální hra, řazená někdy mezi opery), Saul (1739) , Izrael v Egyptě (1738, převažují jedinečné sbory), Samson (1741), Juda Makabejský (1746 ), Mesiáš (1741, asi nejslavnější oratorium vůbec, slavné sborové Hallelujah), Jephtha (1751)

 Nebo něco málo z jeho koncertní a komorní hudby: Concerti grossi - 6 op. 3 (1716-30), 12 op 6 (1739), Koncerty pro 2 sbory, ouvertury, suity  jako Vodní hudba nebo orchestrální Hudba k ohňostroji (1749)

Autor: Jan Raus | pondělí 23.2.2015 0:00 | karma článku: 14,74 | přečteno: 474x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic