Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Crowdfunding? I "dav" může financovat a pomoc dobré věci

Crowdfunding lze z angličtiny nejspíše přeložit jako „financování davem“. A ačkoliv nejsem zastáncem anglo-internetové výrazové invaze do českého jazyka , u tohoto označení s tím problém nemám. Tak nějak to slovo zní a odpovídá sv

Crowdfunding je shánění peněz na financování různých projektů nikoli cestou oslovování velkých investorů, kteří bohužel čím dál tím méně peníze do nepříliš ziskové kultury investují, ale hromadného oslovení široké veřejnosti se zaměřením na konkrétní skupinu lidí, které lze potenciálně počítat mezi příznivce a v podstatě zákazníky. .

 Z dlouhodobějšího pohledu totiž převažuje úspěšnost více u projektů, které generují produkt - CD, knihu apod.. Oproti tomu existuje i druhá skupina projektů, kterou snad lze označit jako tvůrčí nebo zážitkovou. Tam můžeme počítat organizování kulturně-společenských akcí, veřejných expozic nebo třeba i expedičních výprav aj.

Pro realizaci crowdfundingu existují servery, které vybrané a podporované projekty umožňují vyhledat, seznámí vás v krátkosti s jeho obsahem a formou a velmi jasně vám nabídnou určité možnosti odpovídající výši vašeho vkladu/příspěvku, kterým se rozhodnete vámi vybraný projekt podpořit.

Každý projekt většinou obsahuje:

název a popis, motivační video (bývá volitelné, ale většinou ho u projektu najdete jako jeho audiovizuální prezentaci), kategorii, do které projekt patří, rozpis toho, kam, proč a jakým způsobem budou vybrané peníze investovány, určitě by měl obsahovat jména lidí odpovědných za rizika, stejně jako plán financování. Nedílnou součástí by mělo být i stanovení cílů, kvůli kterým projekt vzniká.

Vybírané finance bývají strukturovány do základní částky, která bude dostačující a financovat vznik projektu jen sama o sobě – v „základní verzi“, a dodatečných cílů (achievements).

Některé servery limitují výběr stanovením přesného období, za které musí projekt získat stanovenou částku, spodní limit většinou začíná na 30 dnech, dost obvyklé bývá 6 měsíců a samozřejmě najdeme různě i časově neomezené crowdfundingové poskytovatele..

 Určitě bych neměl opomenout zmínit, že pokud se stanovená částka nepodaří v určeném časovém limitu (pokud je stanoven) vybrat, žadatelé konečnou částku neobdrží a ta bude podle vkladového klíče vrácena všem "investorům" a přispěvatelům.

 

Ve světě je tato metoda financování kulturních, sociálních nebo pedagogických projektů poměrně zavedená. V roce 2012 crowdfundingový server Kickstarter oznámil, že na jeho projekty už přispěly tři miliony lidí a realizováním prošlo téměř 80 tisíc projektů, z nichž bylo 43,7 procenta úspěšně zafinancováno a odnesly si celkem 362 milionů dolarů (přes 7 miliard korun). Celkem 17 projektů už od lidí získalo více než milion dolarů. Kickstarter se od té doby otevřel i lidem z Velké Británie, pro Čechy je ale stále poměrně obtížné se na něj dostat.

 

Proto se zaměřme na české servery, které tuto metodu a službu poskytují v míře, ve které se dá předpokládat, že váš projekt bude mít šanci uspět mezi širší veřejností. Díky renomé provozovatele a inzerenta, neboť obě tyto funkce jsou na těchto serverech spojeny. Nebudu se rozepisovat o všech takových platformách, vyberu proto tři konkrétní projekty na třech crowdfundingových českých serverech.

Asi nejznámějším z nich je HitHit.cz. Stojí za ním producent Aleš Burger, ředitel softwarové společnosti Norbert Nagy, softwarový architekt Pavel Müller a bývalý novinář Pavel Eichler. Za cíl si stanovili uspět právě po vzoru amerického Kickstarteru. HitHit kopíruje zavedené zvyklosti, takže na vás čekají benefity podle výše příspěvku a najdete zde obvyklé kategorie. Na rozdíl od Indiegogo, kde je možné odnést si peníze i bez naplnění stanoveného cíle, funguje Hithit.cz stejně jako Kickstarter metodou „všechno nebo nic“.  Na tomto serveru už uspěli lidé okolo Romka Hanzlíka, kteří zde vybrali část peněz na film o Filipovi Topolovi „Takovej barevnej vocas letící komety“ a spousta dalších. Přesto větší část projektů k vytoužené metě nedojde. Ať je na vině příliš vysoká cílová částka vzhledem k významu nebo kvalitě projektu nebo jiná marketingová "chyba". Jmenovat ještě můžeme servery Nakopni.me.cz nebo Katalyzátor.cz, a z těchto tří poskytovatelů crowdfundingu vybrat tři projekty, které se rozhodně dají podpořit a to jakoukoliv sumou.

 

Justin Lavash vydává nové album

Justin vytvořil spojením folku, blues a jazzu originální dynamický styl, který doplňuje charismatickým  a soulovým hlasem. Na nové album si k sobě přizval  amerického producenta žijícího v Čechách Iana Keloskyho a hudebníky k jeho stylu z nejpovolanějších, bubeníka Davida Landštofa a kytaristu Josefa Štěpánka. Album obohatí i speciální hosté Lenka Dusilová, Beata Hlavenková či Štěpán Janoušek z vokální skupiny Skety.

http://www.katalyzator.cz/projekt/22-justin-lavash-vydava-nove-album

 

Nakopni Jatka78

Lonˇský zkušební provoz ukázal, že Jatka78 mají právo na život. Díky vám – diváku°m, tvu°rcu°m, úcˇinkujícím a podporovatelu°m – jedeme dál. Fungování v improvizovaných podmínkách nám ukázalo, co nezbytneˇ potrˇebujeme proto, abychom se už nezastavili. Naší vizí je multifunkcˇní divadlo, hudební klub a bar uprostrˇed galerie, tréninkové haly, teˇlocvicˇna s posilovnou a rezidencˇní prostor pro hostující soubory. To vše pod jednou strˇechou.

https://www.hithit.com/cs/project/1156

 

Rekonstrukce piána

Získáte darem staré piáno. Pomozte sehnat prostředky na jeho renovaci a první naladění. Stačí opravdu málo. Piáno poté bude sloužit jako stálý inventář klubu Progres. Kdo ví, možná si potom pozveme i ty Psí vojáky… Klub Progres je provozován neziskovou organizací, občanským sdružením Filozofický klub Progres o.s. Stojí čistě na nekomerčních základech podpořených dobrovolnickou prací členů sdružení a jeho přátel.

http://www.nakopni.me/projekty/sponzoring/rekonstrukce-piana

 

Troufnu si tvrdit, že na českém poli crowdfundingu je stále více bílých míst, která by mohla být zaplněna projekty, které mají určitě právo na vznik a je jen škoda, že stagnují nebo pomalu vyhasínají díky nedostatku finančních ( a ne nijak přemrštěných) prostředků, špatné a neprůhledné grantové politice, ignoraci velkých korporací a firem (čest všem výjimkám)  nebo všeobecnému nezájmu širší veřejnosti,. Přesto, třeba případ ústeckého Činoheráku, kterému pomohla solidarita uměleckého světa a peníze téměř celonárodní sbírky, může sloužit jako ukázka toho, že pokud lidé vědí, chtějí a hlavně mohou, potom jim kultura jako taková leží na srdcích a rádi ji podpoří. Buď finančním darem nebo ještě lépe tím, že se na dané představení nebo koncert vypraví či si zakoupí produkt, ze kterého budou mít dobrý pocit i tím, že mohli přispět svou trochou do mlýna a stát se tak jedním z několika kmotrů dobré věci.

Autor: Jan Raus | středa 18.2.2015 22:55 | karma článku: 25,12 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic