Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

WELKOM ... aneb u nás je každý mladý člověk vítán!

I v souvislosti s kauzou okolo žižkovského komunitního centra KLINIKA chci zmínit tenhle, pro české alternativní organizace v podstatě "snový" příběh.Osud nebo i náhoda vás někdy zavede na různá místa, seznámí s novými a zajímavým

Čtvrť IJplein na Severním ostrově Vás při příjezdu ničím zvláštním nepřekvapí. Pokud něco o holandské multikulturní společnosti víte, Mezi typickými malými domečky, najednou mešita, vedle malé, snad až útulné nákupní centrum, lidé různé víry a původu, na kolech, na bruslích, ale i pěší. Většinou směřují a spěchají k trajektu, který je vozí do zaměstnání a škol směrem k centru nizozemské metropole.
 
 
 Uprostřed této poklidné idyly si zmiňovaného centra nemůžete nepovšimnout. Budova je ze všech stran nastříkána graffiti, takže na Vás zdálky září úsměv Boba Marleyho a jiných postav a výjevů. To nás donutilo zastavit a přijít blíž. Skupina černošských dětí ve věku 15-17 let postávajících před elektronicky zabezpečeným vchodem nám v krátkosti a na přeskáčku popsala to, čím se zabývá uvnitř jejich parta. Další informace, i díky pocitu, že chcete zazvonit a jít se podívat dovnitř, nám poskytl Mark Pennings, který toto centru vede a řídí z pozice tzv.Youth Workera.. Provedl nás zdejší galerií, kde jsou vystaveny práce dětí a mládeže, pracovnami vybavenými PC a elektronikou, výtvarnou dílnou, divadelní šatnou, ukázal nám bufet a denní místnost, kde si děti například píší školní domácí úlohy. A že tam už v 11 hodin dopoledne bylo živo. Ale to zdaleka nebylo vše. Za dalšími dveřmi nás překvapil sál, nebo spíš úžasně zařízený klub, s kompletním nástrojovým vybavením a barem, kde se nejen zkouší, ale hlavně pořádají koncerty, párty a další akce. V zázemí mě následně "dorazilo" technicky výborně vybavené nahrávací studio. Co na tom, že kluci zrovna míchali holandský hip.hop. Super !
Markovi jsme nejen vřele poděkovali a poreferovali o práci s mládeží v České republice, ale zeptali jsme se ho i na pár věcí, které nás zajímaly a podpořily náš postoj, že když se chce, tak to prostě jen jde.
 

Marku,první otázka. Jak nebo kým je Vaše centrum financováno? Státem, nějakým mecenášem nebo ještě z jiných zdrojů?
 
Mark:." Naše centrum čerpá z vládního fondu."
 
 
Kolik lidí zde pracuje nebo dobrovolně působí? Jste ojedinělé zařízení ? Jste součástí nějakého programu nebo skupiny?
 
Mark: " V našem centru ( de Valk) pracují 4 Youth Workers a 1 vedoucí Youth Worker. Dostáváme klasické výplaty. Místní manažer má na starost finance. Pracujeme nejen v našem centru, ale také chodíme do ulic. Naše centrum je součástí welfare organizace v Rotterdamu, Haarlenu a Amsterdamu".
 
Je Vaše centrum otevřené každému, nebo pracujete jen s určitou skupinou mladých lidí?
 
Mark: "Každý týden nás navštíví přibližně 50-70 mladých lidí. Jejich věk je v rozmezí mezi 12-23 lety. Naše centrum je otevřené pro všechny mladé lidi, a tím myslím nejen ty talentované. Povětšinou, jejich talenty nacházíme až zde. Často tito lidé ani nevědí, že nějaký talent mají. Talent nemusí být jen hudební či jinak umělecky zaměřený, může se týkat třeba i sportu nebo vaření..
Cokoliv může být 'talent',na kterém lze pracovat a rozvíjet ho".
 
Jaká je náplň a cíl Vaší práce? Můžeš konkrétně přiblížit Vaše aktivity? Týkají se jen uměleckých směrů nebo zde řešíte i sociální případy včetně problematiky alkoholu a drog?
 
Mark: " Hlavním smyslem našeho centra je podporovat mladé lidi, účastnit se s nimi různých akcí a rozvíjet v nich to,v čem jsou dobří. Naším cílem je naučit tyto lidi spolu žít a fungovat v dobrých, přátelských a sousedských vztazích. Snažíme se pomáhat jim v obtížných situacích a ukazovat jim cestu k organizacím,které jim též mohou pomoci těžké situace řešit.
Všechny aktivity v našem centru jsou dobře organizované,promyšlené a odsouhlasené všemi-jak realizačním týmem,tak mladými lidmi z centra.
Každý měsíc pořádáme jednu hromadnou akci,na které talentovaní lidé z centra prezentují
své práce a sami se starají o organizaci celé akce. Zabezpečují nejen potřebnou techniku,
ale také bezpečnost všech účastníků.Obstarávají naprosto vše včetně výzdoby prostor
i obsluhy baru během celé akce,takže se naučí nejen spoustě nových dovedností,ale především týmové práci. Mladí lidé, kteří k nám chodí jsou z různých rodin. Někteří jsou z chudých rodin nebo rodin jen s jedním rodičem. Někteří mají problémy s drogami a jiní ne. Ale každý z nich je v našem centru vítán!.  
Po tom, co jsme se zde v naprosto uvolněné, přátelské a tvůrčí atmosféře dozvěděli a viděli na vlastní oči, jsme udělali několik fotografií a s Markem se rozloučili.
Jak hluboký dojem na člověka udělá zjištění, že se v zemi s přibližně stejným počtem obyvatel a ve městě takřka srovnatelném s Prahou takto liberálně přistupuje k práci s mladými lidmi, asi nemusím moc rozebírat… 
 
Inu, ne každý chce a může být Mozartem, Baryšnikovem, Federerem, Messim nebo Bilem Gatesem. A pokud Vás v životě baví něco, na co neexistuje šuplík nebo škatulka, co se vymyká tzv. standardu nebo mainstreamu, tady máte (státem) vytvořené možnosti a podmínky realizace, týmové spolupráce a rozvoje empatie, tolerance, osobního ducha a talentu. To vše bez rozdílů sociálního původu nebo barvy pleti.
 
A co z toho všeho vyplývá? Že za hranicemi našeho českého kocourkova umí hledat a hlavně najít nejeden způsob, jak něčeho dosáhnout, byť je jasné, že se to samo neudělá. Každopádně Vám při této filozofii nezbývá moc času na vymýšlení milionu důvodů, proč to nejde …

 

 

Autor: Jan Raus | sobota 7.2.2015 10:50 | karma článku: 23,63 | přečteno: 1287x
  • Další články autora

Jan Raus

FeNoMen #2: Esther Abrami - Hudba je můj další jazyk

Povídání s francouzskou houslistkou Esther Abrami sice uvízlo déle na půlové pomlce, ale možná zdánlivě křehkou, ovšem nesmírně ambiciozní mladou umělkyni jen tak nic nerozhází, donc allons ensemble, découvrir elle liberté, oui?

2.6.2019 v 2:00 | Karma: 9,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Taková NE/NORMÁLNÍ rodinka

“Taková normální rodinka” byl v roce 1971 de facto prvním československým sitcomem, příběh NE / NORMÁLNÍ čtyřčlenné rodiny, vsazený do notových linek úspěšného amerického muzikálu “Next to Normal”, prozatím míří k české premiéře

26.5.2019 v 22:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Ten kdo neskáče (prý) není Čech

Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Kam jsme doskákali, podle koho skáčeme a komu na co ještě “skočíme” 30 let po listopadu 89? Trapného Putina na bruslích dostihla karma na koberci, ale již za pár dnů můžeme zakopnout všichni

14.5.2019 v 22:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Politika

Jan Raus

MessenJah - Má stále nabito a udržuje balanc

Ačkoliv můj host patří věkově do jiné, mladší generace a hudebně do odlišného žánru, dlouhodobě shledávám na něm osobně, na jeho hudbě i na jeho postojích a názorech dosti sobě vlastního a zajímavého pro tento krátký rozhovor.

23.4.2019 v 15:40 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2666x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Klímův Sternehoch - možnost, která se uskutečnila

Pokud lze napsat o operním kusu v Národním, že to je nářez, potom tak v dobré víře. rok po premiéře, s potěšením činím. Sternehoch v opeře jiný příměr, v mých očích a uších, zkrátka nepřipouští, stejně jako Ladislav Klíma samotný.

8.4.2019 v 20:40 | Karma: 12,69 | Přečteno: 959x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic